Team Delft wint Amazon Picking Challenge

0

Delft_robot_jpgEen team ingenieurs uit Delft heeft de Amazon Picking Challenge gewonnen. ‘Team Delft’ won vrijdag en zaterdag beide finales, waarbij hun robot geheel autonoom met succes een breed scala aan producten heeft verplaatst van een container naar een kast en omgekeerd. Het was de eerste keer dat het team meedeed aan de wedstrijd.

De Amazon Picking Challenge 2016 vond plaats tijdens RoboCup 2016, de beroemde internationale robotwedstrijd die van 29 juni t/m 3 juli in Leipzig wordt gehouden. De wedstrijd was verdeeld in twee afzonderlijke finales. Bij de ‘stow task’ (vrijdag) moest de robot producten uit een container halen en in het schap plaatsen. Bij de ‘pick task’ (zaterdag) verliep het proces precies andersom.

Het team verzamelde vrijdag 214 punten en liet de nummer twee NimbRo Picking met 186 punten ruimschoots achter zich. Het team van MIT eindigde met 164 punten op de derde plaats.

De finale op zaterdag ontpopte zich tot een bloedstollende strijd tussen Team Delft en het Japanse team PFN. Beide teams eindigden met 105 punten, waarna een ‘fotofinish’ de doorslag moest geven. Hierbij werd gekeken welk team het snelst het eerste item in de schappen legde. Team Delft bleek daarbij een halve minuut sneller, en verzekerde zich opnieuw van de winst. NimbRo Picking eindigde als derde met 97 punten.

Robuust

De uitdaging voor de deelnemende teams lag erin een oplossing te vinden voor onopgeloste automatiseringsproblemen. “De robots moeten namelijk omgaan met verscheidenheid, en werken in een ongestructureerde omgeving”, zegt Carlos Hernández Corbato van het TU Delft Robotics Institute. “We zijn erg blij dat we dit succesvolle systeem hebben kunnen ontwikkelen”.

Kanter van Deurzen van het bedrijf Delft Robotics is een van de teamleiders. Hij verklaart de winst door de goede voorbereiding. “We hebben een heel robuust systeem gebouwd, dat nauwelijks fouten maakt bij het pakken van artikelen. Daarbij komt onze kennis van ‘bin-picking’, zoals dat in jargon heet, goed van pas. We werken hiermee aan een nieuwe delft pickinggeneratie flexibele en slimme robotsystemen die breed kunnen worden ingezet.”

Het systeem

Team Delft was een van de zestien finalisten van de Amazon Picking Challenge en is een samenwerkingsverband tussen het TU Delft Robotics Institute en het bedrijf Delft Robotics. De robot van Team Delft is gebaseerd op industriële standaarden. Het systeem is voorzien van een robotarm met zeven vrijheidsgraden, 3D-camera’s van hoge kwaliteit en een intern ontwikkelde grijper.

Om de robot aan te sturen, integreert het team robotica met geavanceerde softwarecomponenten op basis van de nieuwste technologie voor kunstmatige intelligentie. Deze componenten zijn ontwikkeld op basis van het robot-besturingssysteem voor de industrie ROS-Industrial, en worden als open software gepubliceerd.

RoboValley

‘Bijzonder aan het Delftse systeem is de samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven’, vertelt Corbato. ‘We vullen elkaar zeer goed aan.’ Het team wordt verder gesteund door RoboValley, een uniek netwerk van wetenschappers, bedrijven en overheidsinstanties die samenwerken aan de volgende generatie robotica, met het TU Delft Robotics Institute als kloppend hart.

Team Delft wordt gesteund door RoboValley, het EU-project Factory-in-a-DayYaskawa-Motoman, Imagining Development SystemsPhaerInduvac and Ikbenstil Computers.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics