Tata Steel werkt met man en macht aan vraag naar blik

0

Bij de afdeling verpakkingsstaal, werken de mensen van Tata Steel met man en macht om de toenemende vraag naar staal voor blik te kunnen verwerken. Door de huidige ontwikkelingen omtrent het coronavirus is de verkoop van ingeblikt voedsel sterk gestegen. Hoewel de staalsector in bepaalde sectoren te maken heeft met verminderde vraag als gevolg van de gevolgen van de corona-maatregelen, is er sprake van een toegenomen behoefte aan verpakkingsstaal.

Zowel in Nederland als in de UK en België draait de productie van verpakkingsstaal op volle kracht. Een hele uitdaging want door de corona maatregelen zijn bij Tata Steel extra maatregelen genomen om de veiligheid van haar medewerkers zo goed mogelijk te centraal te stellen. Iedereen gaat er vol voor.

Tata Steel levert verpakkingstaal aan producenten binnen de voedselmiddelenindustrie, waaronder ingeblikte groeten en melkpoeder voor babyvoeding. Simone Vooijs, Director Operations Packaging bij Tata Steel: “Ingeblikt voedsel blijft lang goed met behoud van vitaminen en speelt dan ook een belangrijke rol in het ervoor zorgen dat iedereen genoeg voedsel in huis heeft. Onze klanten zien daardoor een grote toename in de vraag naar hun producten en reageren daarop door hun productie op te schalen en de voorraden op peil te houden. Wij zijn een belangrijk onderdeel in de voedselketen en pakken onze rol door zoveel en zo snel mogelijk verpakkingsstaal te blijven leveren, onder de huidige omstandigheden.”

Optimale samenwerking

Maar terwijl de vraag stijgt, heeft Tata Steel  ook de nodige maatregelen moeten nemen om te kunnen blijven produceren. Ook Tata Steel heeft te maken met de gevolgen van het coronavirus, waarbij het beschermen van de medewerkers prioriteit heeft. Ron van der Haag, Chef van de Wacht bij de fabriek van verpakkingsstaal “De productie van verpakkingsstaal vindt plaats in een serie van installaties achter elkaar, elk met een andere stap in het productieproces. Een complex proces waar samenwerking essentieel is. Normaal gesproken, komt iedereen elke ochtend samen om de productie voor die dag door te nemen. Dat gaat nu via Skype. Daar is niet iedereen even comfortabel en vaardig mee. Het voelt ook wat raar dat we onze lunch afhalen en dat we dat niet samen kunnen doen. Bovendien zijn er ook uitdagingen, zoals collega’s die thuis de kinderen op moeten vangen.”

De werkplekken zijn inmiddels zo ingericht dat 1,5 meter afstand tussen personen gegarandeerd kan worden. Daarnaast zijn mensen die thuis kunnen werken gevraagd dat te doen. Verder wisselen experts in het productieproces elkaar af om te voorkomen dat ze tegelijkertijd ziek zouden kunnen worden en dit tot problemen leidt op cruciale plekken in het proces. Ook tussen de verschillende locaties in Nederland, de UK en België is veel contact om ‘best practices’ te delen.

Mensenwerk

Ondanks de huidige situatie lukt het goed om de productie op gang te houden. Dit is voor een groot deel te danken aan de goede moraal onder de medewerkers: Van der Haag: “Het werk in de fabriek is echt mensenwerk, dat merk je zeker in deze tijd. Ondanks de enorm moeilijke omstandigheden is er echt een ‘can do’ mentaliteit. Er is begrip voor ieders situatie , men zoekt oplossingen en we helpen elkaar. Ook onze partners helpen daaraan mee. Iedereen zet zijn schouders eronder in deze moeilijke tijden. Dat maakt het mogelijk om juist nu onze verantwoordelijkheid in de voedselketen te blijven nemen.’

Lees Link magazine digitaal of vraag een recent exemplaar aan: uitgever@linkmagazine.nl

Trots

Vooijs concludeert: “Door de hele situatie en ontwikkelingen rondom het Corona virus zit iedereen ver buiten zijn comfortzone. Dit vraagt echt wel wat van onze collega’s,, maar we doen er alles aan om de toevoer op gang te blijven houden. Daarbij helpt iedereen mee. Ik merk ook dat iedereen zich trots voelt. We zijn met minder mensen en we kijken of het mogelijk is of mensen van andere afdelingen zoals bijvoorbeeld de automotive een handje mee kunnen helpen. De bereidheid om bij te springen is er zeker.

Over verpakkingstaal

Tata Steel levert rollen verpakkingsstaal aan zijn klanten, die hier blikken van maken. De rollen staal wegen gemiddeld 10 ton en zijn vaak maar 0.2mm of dunner. Producenten kiezen voor blik als verpakkingsoptie gezien het een milieuvriendelijk, vervormbaar alternatief is waarin voedsel voor een lange periode kan worden bewaard. Maar liefst 95 procent van al het blik wordt in Nederland weer opgehaald en gerecycled, significant meer dan andere verpakkingsmaterialen. Daarmee behoort Nederland tot de top in Europa.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics