STW-directeur Eppo Bruins naar Tweede Kamer

0
eppo-bruinsEppo Bruins neemt afscheid als directeur van Technologiestichting STW. Vanaf 2 december zal hij voor de ChristenUnie zitting nemen in de Tweede Kamer der Staten Generaal.
Na bijna acht jaar legt Eppo Bruins zijn functie als directeur van STW neer. De overstap van Bruins naar de Tweede Kamer volgt op het vertrek van Kamerlid en fractievoorzitter Arie Slob. Formeel blijft Bruins tot 31 december 2015 directeur van STW. Binnen twee weken neemt het STW-bestuur een besluit over een opvolger.
 
Bruins hoopt zijn ruime ervaring met het bevorderen van technische wetenschap en innovatie verder te kunnen inzetten als Tweede Kamerlid. ‘Ik ben erg enthousiast over deze stap’, zegt Bruins, ‘omdat ik van ‘bovenaf’ kan meehelpen om wetenschap en innovatie te stimuleren. Ik ga door met promoten van dat waar ik echt warm voor loop: een slim, innovatief en ondernemend Nederland.’
Bruins is sinds 2008 directeur van STW, een stichting die onderdeel uitmaakt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). STW financiert toepassingsgericht onderzoek en begeleidt de resultaten daarvan naar toepassingen in de industrie, in het ziekenhuis of breder in de maatschappij. Onder leiding van Bruins heeft STW zich ontwikkeld van wetenschapsfinancier naar een hechte, zichtbare en lerende organisatie waar wetenschappers en industriële partijen elkaar vinden op het publiek-private grensvlak. Bruins wist STW zich om te vormen tot een organisatie die maatwerk levert voor wetenschappers en industriële partners die met elkaar willen samenwerken. Om dat te bereiken heeft STW onder meer haar financieringsprogramma’s uitgebreid met publiek-private Partnerships en samenwerkingsprogramma’s binnen de Topsectoren. In de periode dat Eppo Bruins aan het roer stond, is het budget van STW bijna verdubbeld, naar grofweg 100 miljoen euro per jaar. In een tijd van krimpende middelen heeft STW het vertrouwen gehouden van de ministeries van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken (EZ).
 
Technologie verandert de wereld en heeft een enorme impact op ons leven. Technologiestichting STW staat aan het begin van die verandering. Wij realiseren kennisoverdracht tussen de technische wetenschappen en gebruikers van die wetenschappelijke kennis. We financieren excellent toepassingsgericht onderzoek en begeleiden de resultaten naar toepassing in de industrie, in het ziekenhuis of breder in de maatschappij. STW is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ontvangt voor het uitvoeren van haar missie financiering van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Economische Zaken, het bedrijfsleven en diverse andere organisaties. In 2014 bedroeg het budget van STW 90 miljoen euro, waarvan 51 miljoen afkomstig van NWO/OCW, 20 miljoen van EZ, 9 miljoen van derden en 10 miljoen van cash cofinanciering door bedrijven die participeren in onderzoeksprojecten.
 
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics