Stel affiniteit boven kennis en kunde

0

Het vraagt van de bedrijven dat ze anders naar sollicitanten kijken. De werknemer-op-zoek-naar-een-baan die aan alle criteria voldoet bestaat niet meer. Maar die kan wel ontstaan met de juiste training. Het tekort kan worden aangepakt door bijscholing van bijvoorbeeld 50-plussers en UWV’ers. Ondanks dat deze groepen niet de voorkeur hebben van het bedrijfsleven, zie ik hier kansen. Ondernemers moeten ophouden te zoeken naar het schaap met vijf poten, maar focussen op affiniteit, motivatie en mogelijkheden. Zo kunnen ze het tij keren.

Een goed voorbeeld van een organisatie met een creatieve kijk op de arbeidsmarkt is Enexis. Zij hebben de kaartenbakken van het UWV erbij gepakt, op zoek naar mensen met technische affiniteit en aanleg. Vervolgens hebben zij hen omgeschoold tot goede werknemers.

Het aanbod wordt nog ruimer door ook te kijken naar de 50-plusser. De pensioengerechtigde leeftijd ligt inmiddels op 67 jaar en drie maanden, wat betekent dat iemand van vijftig nog minstens ruim zeventien jaar mee kan draaien. Beschikt hij nog niet over technische kennis en kunde, maar is hij enthousiast? Dan is hij de moeite van de investering waard.

Kortom, het bedrijfsleven gaat de perfect passende kandidaat niet vinden, maar er zijn mogelijkheden genoeg. Organisaties moeten bereid zijn om creatief naar de arbeidsmarkt te kijken. Door te denken in mogelijkheden in plaats van uitdagingen wordt niet alleen de organisatie zelf vooruit geholpen, maar behoudt tevens de Nederlandse industrie haar sterke positie. Een win-winsituatie.

John Huizing is directeur van ROVC

Vraag de TechBarometer aan via www.rovc.nl (zoek op ‘TechBarometer’)

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics