Startup Binnovate Digital Health wint Amerikaanse prijs met zelfmanagementplatform voor nierpatiënten

0

Binnovate Digital Health uit Nijmegen heeft met haar online tool voor nierpatiënten, RenalTracker, een belangrijke prijs in de wacht gesleept. De KidneyX Redesign Dialysis-award is een door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid (HHS – Department of Health and Human Services) en ASN (American Society of Nephrology) in het leven geroepen prijs, gericht op het versnellen van innovaties voor nierpatiënten.

Dialyse is voor nierpatiënten een noodzakelijke, maar zeer ingrijpende behandeling. Met het zelfmanagementplatform van RenalTracker  kunnen nierpatiënten worden geholpen bij het uitstellen van dialyse. RenalTracker ontwikkelt een programma wat chronische nierpatiënten onder meer begeleidt bij hun dieet en andere aanpassingen in levensstijl in de periode tussen doktersbezoeken.

KidneyX Award

RenalTracker was een van de 165 inzendingen en bleef over als een van de 15 winnaars. RenalTracker won in de categorie ‘Patient-centered Tools’. Aan de award (maandag 29 april jl. uitgereikt in Washington DC) is een geldprijs verbonden van 75.000 dollar. De prijs stimuleert bedrijven bij de ontwikkeling van oplossingen voor nierpatiënten, zoals  kunstnieren of nieuwe technologie voor dialyse. Ad Linssen en Kirby Binayao, de CFO en CEO van Binnovate Digital Health, zijn trots op het winnen van de prijs. “Het winnen van een award in de Verenigde Staten opent voor ons deuren, en het laat zien dat we op de goede weg zijn in onze ontwikkeling. Maar belangrijker nog: we kunnen het RenalTracker programma verder verbeteren, daarmee hebben we een positieve impact op de kwaliteit van leven van nierpatiënten.”

Patiënten met chronisch nierfalen worden niet meer beter en er is geen behandeling. Ondanks de inspanningen van medisch specialisten sluipt de ziekte verder tot het punt waarop de nieren nog maar voor 15% functioneren. Dat is het punt waarop alle patiënten een keuze moeten maken of zij zichzelf laten dialyseren of dat zij een niertransplantatie wensen. Dit is hoe dan ook een ongewenste uitkomst met veel impact op het dagelijks leven van deze mensen. Ook zijn de zorgkosten enorm, meer dan 100.000 euro per jaar per patiënt.

Online platform

Met de RenalTracker kunnen nierpatiënten op termijn online een programma volgen. Ze ontvangen persoonlijke adviezen onder andere. op het gebied van levensstijl en voeding. Natrium, eiwit, kalium en fosfaat zijn voedingsstoffen die nierpatiënten meestal moeten vermijden of verminderen. Met de RenalTracker leren mensen de waarden van deze voedingsstoffen binnen  grenzen te houden.

RedMedTech

Voor de ontwikkeling van het zelfmanagementplatform voor nierpatiënten kon Binnovate Digital Health via het RedMedTech Discovery Fund II eind 2018 additionele financiering aantrekken. Het fonds verstrekt leningen verstrekt aan Gelderse bedrijven die actief zijn in de Health, de provincie Gelderland subsidieert het fonds. Oost NL werkt samen met Health Valley, Radboudumc en Saxion aan de uitvoering van het fonds.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics