STAPPEN MAKEN

0

‘Ga experimenteren met fans – opdrachtgevers die geloven in jou als organisatie – en neem op die manier een voorsprong.’ Dat heb ik een tijd geleden eens geroepen tijdens een Link Ondernemerscafé, dat toen gehouden werd in een tent die tegen de nieuwe smart factory hal van 247TailorSteel in Varsseveld was opgebouwd.

Het onderwerp? Smart Industry natuurlijk. ‘Alles’ lijkt daarom te draaien tegenwoordig. “Maar wat moet ík daarmee, ik ben veel te druk met mijn zaken van alledag”, hoor ik mensen verzuchten om me heen. Aebi Schmidt in Holten heeft in 2018 de Metaalunie Smart Manufacturing Award gewonnen. Geweldig natuurlijk, maar wij hebben de waarheid ook niet in pacht. We kijken, we proberen, we experimenteren, we zoeken, we kiezen. En dat kunnen wij, omdat we veel klanten in de overheidssector hebben: zij komen vanzelf aankloppen met vragen van ‘Hé, kunnen we niet via een ander servicecontract zakendoen?’ of ‘Wat doen jullie eigenlijk aan circulair ondernemen?’

Smart Industry is een populaire kreet, maar wat is het eigenlijk? Voor mij draait het simpelweg om steeds weer bezig zijn met het slimmer en beter inrichten van je processen. En daarvoor hoeven we geen strakke, compleet uitgedachte tienjarenplannen te schrijven over hoe we het precies allemaal voor ons zien. We hoeven niet te wachten met beginnen tot we alles zeker weten. Begin gewoon maar eens. Met meer modulair ontwerpen van producten bijvoorbeeld. Dan volgt die stap naar meer robots op de werkvloer wellicht vanzelf. Daarom heb ik ook meteen ‘ja’ gezegd toen ik gevraagd werd als lid en kort daarna als voorzitter van de kopgroep van BOOST, het Smart Industry-netwerk van Oost-Nederland. In die kopgroep zitten vijf ondernemers uit de Oost-Nederlandse maakindustrie om de BOOST-activiteiten richting te geven. Als sterk aanwezig maakbedrijf wil ik een actieve rol spelen in de regio. Ik wil kennis delen en vertellen hoe Aebi Schmidt zelf groot is geworden en wat dat onderweg gevraagd heeft. Kennis delen met elkaar is stappen maken.

Als je de Smart Industry-centerfold van Oost NL middenin deze Link-special ziet, lijken heel Gelderland en Overijssel te veranderen in één groot fieldlab. Overal komen enthousiaste ondernemers, kennispartijen en intermediairs bij elkaar om te broeden op thema’s zoals big data, industriële robotica, sociale innovatie, slim onderhoud en nieuwe businessmodellen. Er zijn zoveel initiatieven, werkgroepen, innovatiecentra en projecten. BOOST speelt hierin de broodnodige rol van navigator. Mijn advies: Luister naar elkaars kennis en ervaringen, kijk om je heen, kom halen en brengen. Laten we allemaal fans van elkaar worden.

Arjan Ester Ceo van producent van strooi- en veegmachines Aebi Schmidt en voorzitter van de BOOST-kopgroep.


Gasthoofdredacteur van deze Link-special Oost-Nederland 
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.