Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven ontvangt agenda’s voor circulair Nederland

0

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag de plannen voor een duurzame, circulaire Nederlandse economie in 2050 in ontvangst genomen. De zogeheten transitieagenda’s werden overhandigd door vertegenwoordigers van verschillende partijen die het Grondstoffenakkoord hebben ondertekend, waaronder Koninklijke Metaalunie, FME, MKB-Nederland en VNO-NCW.

De vijf transitieagenda’s gaan over de sectoren Biomassa & Voedsel, Bouw, Consumptiegoederen, Kunststoffen en Maakindustrie. Ze zijn het vervolg op het vorig jaar gesloten Grondstoffenakkoord. Metaalunie en FME zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de transitieagenda’s van de Maakindustrie en Bouw. Tijdens het opstellen van een transitieagenda voor de maakindustrie is er met enorm veel energie geïnventariseerd welke issues er spelen rondom circulaire economie in de maakindustrie, welke kansen er liggen, welke randvoorwaarden er moeten worden ingevuld en welke projecten een vliegwiel kunnen zijn om de circulaire economie op gang te krijgen. “Net als bij een achtbaan is het op gang krijgen van circulaire economie het moeilijkst: de kar de helling op trekken, om de eerste bedrijven succesvol te laten ondernemen in veranderende omstandigheden” zegt Fried Kaanen, voorzitter van de transitietafel Maakindustrie en voorzitter Metaalunie. “Dat zijn dé bedrijven die een voorbeeld zijn voor anderen. Als zij er in slagen, door met visie, de financiering, wetgeving, standaarden, techniek en verdienmodellen in lijn te krijgen, kan daarna de gevleugelde- en spannende rit van start.”

“FME heeft samen met Metaalunie een grote bijdrage geleverd aan de inhoud van deze agenda”, zegt Peter Bongaerts, directeur Beleid FME. “Het is nu aan de politiek om de uitvoering mogelijk te maken. FME pleit ervoor dat Nederland jaarlijks 100 miljoen investeert in de transitie naar een circulaire economie. Dit is goed voor de werkgelegenheid en draagt op kosten efficiënte wijze bij aan het behalen van de klimaatdoelen van het Regeerakkoord.”

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie vindt dat de agenda Maakindustrie prima aangrijppunten biedt om de brede mkb-maakindustrie tot circulaire stappen te bewegen die commercieel aantrekkelijk zijn. “De politiek is nu aan zet om als launching customer het goede voorbeeld te geven, lineaire wet- en regelgeving om te zetten in circulaire en serieuze financiering beschikbaar te stellen. Circulair ondernemen is bovendien een efficiënt middel in het kader van klimaatbeleid”, aldus Kleiboer.

De transitieagenda Bouw bevat vele mogelijke actiepunten, waarvan de bouwindustrie een aantal graag met voorrang wil aanpakken. Belangrijk is dat de bouwkolom leert hoe een circulair gebouw en product ontworpen moet worden. De afwegingen die op verschillende aspecten gemaakt moeten worden, hebben allemaal hun waarde. Kleiboer: “De overheid wordt terecht uitgedaagd om launching customer te zijn. Daar moet dan wel een circulair ontwerp en een beoordelingssystematiek aan ten grondslag liggen.” Voorts benadrukt de bouwindustrie de noodzaak om zo veel mogelijk de bestaande duurzaamheidsinstrumenten te gebruiken zoals de Milieu Prestatie Gebouwen en de daaraan vasthangende Nationale Milieu Database. “De transitie naar een circulaire bouweconomie gaat plaatsvinden in een tijd waarin én een grote bouwopgave én een ingrijpende energietransitie in de bestaande gebouwde omgeving gerealiseerd moeten worden. Metaalunie en FME staan in de startblokken met veel initiatieven”, aldus Kleiboer.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics