SSAB levert ‘s Werelds eerste fossielvrije staal aan Volvo Group

0

SSAB heeft nu ‘s werelds eerste fossielvrije staal geproduceerd en aan klanten geleverd. De monsterlevering is een belangrijke stap op weg naar een volledig fossielvrije waardeketen voor de ijzer- en staalproductie en een mijlpaal in de HYBRIT-samenwerking tussen SSAB, LKAB en Vattenfall.

In juli heeft SSAB Oxelösund met goede resultaten het eerste staal met HYBRIT-technologie gerold, d.w.z. met 100 procent waterstof in plaats van met kolen en cokes. Het staal wordt nu geleverd aan de eerste klant, de Volvo Group.

Foto Hybrit

“De industrie en vooral de staalindustrie zorgen voor grote emissies, maar zijn tegelijkertijd een belangrijk onderdeel van de oplossing. Om de transitie te stimuleren en het eerste fossielvrije welvaartsland ter wereld te worden, is samenwerking tussen bedrijfsleven, academische wereld en publieke sector cruciaal. Het werk van SSAB, LKAB en Vattenfall in het kader van HYBRIT stimuleert de ontwikkeling van de hele industrie en is een internationaal voorbeeld”, zegt Ibrahim Baylan, minister van Economische Zaken.

“Het eerste fossielvrije staal ter wereld is niet alleen een doorbraak voor SSAB, het is ook het bewijs dat het mogelijk is om de KOOLSTOFVOETAFDRUK van de staalindustrie wereldwijd te veranderen en aanzienlijk te verkleinen. We hopen dat dit anderen kan inspireren om ook het tempo van de groene transitie te willen verhogen”, zegt Martin Lindqvist, President en CEO van SSAB.

“Het is een cruciale mijlpaal en een belangrijke stap in de richting van een volledig fossielvrije waardeketen van mijn naar afgewerkt staal. We hebben nu samen laten zien dat het mogelijk is en de reis gaat verder. Door de technologie in de toekomst te industrialiseren en over te schakelen op de productie van ijzerzwammen op industriële schaal, stellen we de staalindustrie in staat om over te stappen. Dit is het grootste wat we samen kunnen doen voor het klimaat”, zegt Jan Moström, President en CEO van LKAB.

“Het is zeer verheugend dat de HYBRIT-samenwerking weer een belangrijke stap vooruit zet en dat SSAB nu het eerste fossielvrije staal kan produceren en aan klanten kan leveren. Het laat zien hoe partnerschap en samenwerking kunnen bijdragen aan het verminderen van emissies en het vergroten van het concurrentievermogen van industrieën. Elektrificatie helpt om binnen een generatie een fossielvrij leven mogelijk te maken”, zegt Anna Borg, president en CEO van Vattenfall.

Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

SSAB, LKAB en Vattenfall creëerden HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, in 2016 met als doel een technologie te ontwikkelen voor de productie van fossielvrij ijzer en staal. In juni 2021 konden de drie bedrijven ‘s werelds eerste ijzerzwam met waterstofverarming laten zien die werd geproduceerd in de proeffabriek van HYBRIT in Luleå. Deze eerste ijzerspons is sindsdien gebruikt om het eerste staal te produceren dat met deze baanbrekende technologie wordt geproduceerd.

Al in 2026 is het doel om fossielvrij staal op de markt te brengen en de technologie op industriële schaal te demonstreren. Met behulp van HYBRIT-technologie heeft SSAB het potentieel om de totale co2-uitstoot van Zweden met ten minste tien procent te verminderen en die van Finland met zeven procent.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.