Spin-out van robotica voor kernfusie naar industrie en health care

0

Het Nederlandse Remote Handling Study Center (RHSC) voor onderzoek naar op afstand bestuurbare robotica wordt een zelfstandige activiteit in het Delftse RoboValley. RHSC werd opgericht binnen het instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER in samenwerking met Heemskerk Innovative Technology en ontwikkelde onderhoudstechnieken voor toekomstige kernfusiereactoren zoals ITER. Op dinsdag 20 februari werd het onderzoekscentrum officiëel verzelfstandigd. Met de spin-out verbreedt RHSC zijn activiteiten naar industriëel onderhoud en zelfs gezondheidszorg.

In het Remote Handling Study Center worden menselijk inzicht en natuurlijke motoriek via computerondersteuning gekoppeld aan op afstand bestuurbare robotica. Zo is het mogelijk om veilig operaties uit te voeren in gevoelige of ontoegankelijke omgevingen die te complex zijn voor een computergestuurd systeem. In het centrum kunnen operators via force-feedback en een levensechte simulatie experimenteren met onderhoudsprocedures zonder dat daarvoor kostbare prototypes moeten worden gemaakt. Met de spin-out van het centrum naar RoboValley kan de ontwikkelde kennis voortaan ook toegepast in industriëel onderhoud en health care, zoals zorgrobots maar ook onderhoud aan de Europese onderzoeksfaciliteit ESS (European Spallation Source).

Remote handling voor kernfusie-project ITER

Het Remote Handling Study Center werd in 2011 opgericht voor onderzoek naar onderhoudstechnieken op afstand voor het internationale kernfusieproject ITER. In het ITER-project bouwen onderzoekers en bedrijven in het Zuid-Franse Cadarache het eerste experiment dat netto vermogen op kan wekken uit kernfusie, de energiebron van de zon. Zo wordt gewerkt aan een schone, veilige en duurzame vorm van geconcentreerde energieopwekking.

Oprichters Heemskerk Innovative Technology (HIT) en het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER ontwikkelden in het studiecentrum onderhoudsprocedures voor ITER via op afstand bestuurbare robotica. Zo droegen ze bij aan de onderhoudbaarheid van de reactor, die tijdens gebruik radioactief wordt.

Het studiecentrum won opdrachten om het ontwerp en onderhoudbaar van verschillende ITER-componenten te analyseren, zoals de meterslange port plugs, complexe meet- en regelinstrumenten die de toestand van de fusiereactie controleren. Die opdrachten van Fusion for Energy, de Europese aanbestedingsorganisatie voor ITER, worden voortgezet na de spin-out van het studiecentrum.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics