Source.ag haalt $ 23 miljoen financiering op om de groente- en fruittelers te voorzien van next level AI voor glastuinbouw

0

Source.ag, de toonaangevende leverancier van kunstmatige intelligentie (AI) voor glastuinders, heeft in zijn Serie A-financieringsronde $ 23 miljoen gesloten, waardoor de totale financiering van het bedrijf in iets minder dan twee jaar op $ 35 miljoen komt.

Source.ag lanceerde zijn eerste commerciële producten in de zomer van 2022 en zal de nieuwe fondsen gebruiken om twee nieuwe baanbrekende AI-producten te introduceren die een veilige, betrouwbare en klimaatbestendige voedselproductie zullen stimuleren door glastuinders te ondersteunen met advies over de optimale manier om hun gewassen te telen. Het Nederlandse bedrijf heeft het aantal gebruikers van zijn producten in slechts 12 maanden tijd vertienvoudigd en werkt samen met ‘s werelds toonaangevende telers om de groenteopbrengsten te helpen verhogen in het licht van de groeiende energie- en klimaatcrises. Nu de wereldwijde vraag naar glastuinbouw toeneemt, zal Source.ag telers wereldwijd in staat stellen hun groei te versnellen en faciliteiten efficiënter te exploiteren.

Glastuinbouw is een bewezen oplossing voor duurzame, lokale en klimaatbestendige voedselproductie: het produceert tot 15 keer hogere opbrengsten zonder de noodzaak van bouwland en gebruikt tot 20 keer minder water in vergelijking met traditionele landbouwmethoden. Tegenwoordig wordt 70% van de wereldwijde zoetwateronttrekkingen gebruikt voor voedselproductie en 46% van het bewoonbare land van de planeet wordt gebruikt voor landbouw. Nu de wereldbevolking groeit tot naar schatting 9,7 miljard in 2050, moeten hulpbronnenefficiënte landbouwmethoden wereldwijd worden opgeschaald om op een duurzame manier aan de vraag naar gezond voedsel te voldoen. Het geavanceerde AI-platform van Source.ag stelt meer telers in staat om meer hectaren op meer locaties efficiënter te exploiteren, waardoor de wereldwijde acceptatie van glastuinbouw wordt versneld.

Astanor Ventures en Acre Venture Partners

De Series A-financieringsronde wordt geleid door Astanor Ventures en omvat investeringen van Acre Venture Partners en verschillende van de toonaangevende kasexploitanten in Nederland. Door het biljoen dollarpotentieel van de AGF-industrie te handhaven, zal de nieuwe investering telers Source.ag in staat stellen om met geoptimaliseerde efficiëntie te werken met behulp van de baanbrekende AI-technologie om teelten te volgen en te verbeteren.

Source.ag richt zich op de grootste wereldwijde verse groentesegmenten zoals tomaten en paprika’s, met de ambitie om uiteindelijk alle groente- en fruittelers te helpen. Na de succesvolle commerciële lancering en implementatie van zijn eerste product, Source Track, zal het bedrijf in 2023 twee nieuwe producten lanceren. Source Cultivate en Source Control stellen telers in staat om volledige seizoenen van gewasgroei te simuleren, afgestemd op specifieke gen- en gewasvariëteiten, om hun gewassen op de best mogelijke manier te laten groeien. De nieuwe financiering zal Source.ag ook helpen zijn AI uit te breiden om nog meer gewastypen en landbouwmethoden te ondersteunen.

Standaardisatie, gegevensverzameling en fenotypering van planten kraken met AI-modellen

Arnout Dijkhuizen, Investment Principal bij Astanor Ventures: ”We zijn erg blij dat we onze steun aan Source.ag kunnen voortzetten. We zijn oprecht onder de indruk van de missie en prestaties van het team sinds onze Seed-investering vorig jaar. Door zich echt te concentreren op waar technologie de natuur ontmoet, is Source.ag geslaagd waar velen hebben gezegd dat het onmogelijk was: het kraken van standaardisatie, het verzamelen van gegevens en het fenotyperen van planten met AI-modellen die plantenbiologie kunnen simuleren en helpen om de fotosynthese te optimaliseren. Wat nog belangrijker is, ze helpen telers over de hele wereld hun boerderijen efficiënter te exploiteren, waardoor de glastuinbouw wereldwijd toegankelijk en schaalbaar wordt, waardoor de toegang tot groenten en fruit wordt gedemocratiseerd.”

” Ik word voortdurend weggeblazen door de expertise en het vakmanschap van de telers waarmee we samenwerken,” voegde Rien Kamman, CEO en mede-oprichter van Source.ag toe. “Het zijn echte “plantenmeesters” die gezond fruit en groenten op ons bord leggen door smakelijke verse producten op een zeer effectieve manier te kweken, met slechts zeer weinig middelen. Om de groeiende bevolking van onze planeet echter op een duurzame, hulpbronnenefficiënte en gezonde manier te voeden, moeten we meer doen en de kracht van AI in handen leggen van telers over de hele wereld. Onze technologie biedt telers real-time, zeer op maat gemaakt advies over hoe ze hun gewassen optimaal kunnen laten groeien en we ondersteunen hen bij het runnen van een succesvolle teelt. We zijn er trots op dat Astanor Ventures, Acre Ventures Partners en toonaangevende Nederlandse telers blijven ondersteunen in onze missie om de telers van de wereld te versterken. Met deze financiering introduceren we verdere baanbrekende producten, zodat nog meer telers een gezonde voedselproductie kunnen opschalen en meer mensen op een duurzame manier kunnen voeden.”

Link magazine editie februari/maart 2023 | jaargang 25 thema: Volle buffers en toch tekorten. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Lucas Mann, mede-oprichter en managing partner bij Acre Venture Partners: “Glastuinbouw is een van de belangrijkste antwoorden op klimaatbestendige productie van verse groenten en fruit. Source.ag heeft een ongelooflijk team en geïnstalleerde technologie die al heeft bewezen een oplossing te zijn om telers te helpen uitdagingen in onze wereldwijde voedselvoorziening te beantwoorden. Diepgaande en groeiende partnerschappen met topkwekers over de hele wereld blijven aantonen hoe impactvol hun technologie is en hoe snel deze zal worden geadopteerd.”

Source.ag: Source versnelt de toegang tot verse groenten en fruit door de telers van de wereld te voorzien van AI. Source.ag, opgericht in 2020 door Rien Kamman (CEO) en Ernst van Bruggen (CPO), heeft een team van ervaren ingenieurs en plantenwetenschappers samengebracht en heeft samengewerkt met ‘s werelds toonaangevende telers om de meest geavanceerde kunstmatige intelligentie van de sector te bouwen. Hun eigen algoritmen simuleren het gedrag van planten om optimale teeltstrategieën te definiëren en uit te voeren, rekening houdend met miljoenen gegevenspunten over klimaat, biologie en hulpbronnen. Door meer telers in staat te stellen meer faciliteiten efficiënter te exploiteren door middel van baanbrekende technologie, maakt Source ide glastuinbouw toegankelijk, winstgevend en wereldwijd schaalbaar. Ze zijn op een missie om voedzaam voedsel te bieden aan meer mensen, met minder middelen.

Astanor Ventures is een impactinvesteerder die ambitieuze ondernemers over de hele wereld ondersteunt met disruptieve, schaalbare oplossingen die systemische verandering in de agrifood-waardeketen zullen creëren, van bodem tot darm. Astanor, opgericht in 2017, heeft meer dan 40 impactgedreven ondernemers in Europa, de VS en Australië ondersteund. Astanor werkt samen met oprichters die zich inzetten voor het herstellen van evenwicht en duurzaamheid van het land en de oceanen, het prioriteren van natuur en cultuur, het koesteren van verandering en het voeden van groei.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics