Sorama begeeft zich op de smart-city-markt

0

Sustainder uit Emmen brengt armaturen met leds op de markt, onder andere voor straatverlichting. De nieuwste versie verlicht op een slimme manier, alleen wanneer dat nodig is. De hypermoderne lantaarnpaal is namelijk uitgerust met een geluidscamera van het Eindhovense Sorama. ‘Daarmee kan de lantaarnpaal horen of er verkeer of wandelaars in de buurt zijn en dan in- of uitschakelen’, legt business developer Ton van Oort van Sorama uit.

Maar de instrumentatie van het bedrijf kan ook voor beveiliging worden ingezet. Hij wijst op een grijze kast aan de wand van de stand op de Hannover Messe. ‘Samen met camerafabrikant Axis hebben we een systeem ontwikkeld dat oren geeft aan de camera’s die bijvoorbeeld een stadscentrum bewaken. Met het algoritme erachter is het in staat te horen of er sprake is van gewoon stadslawaai of een vechtpartij. Zo kan de camera zich steeds richten op wat relevant is en wanneer nodig een alarm afgeven aan de politie.’

Met die ‘smart-city-applicaties’ begeeft Sorama zich op een geheel nieuwe markt. Tot nog toe richtte de spin-out van Philips zich vooral op de r&d-markt waar de geluidscamera’s gebruikt worden voor het analyseren van het geluid en trillingen van producten in ontwikkeling, om die aan de hand daarvan verder te verbeteren. ‘Steden kunnen met slimme toepassingen als die van ons veel geld besparen, bijvoorbeeld doordat ze daarmee de politie veel gerichter kunnen inzetten. We zoeken nog naar een gemeente die ons de ruimte biedt voor het opbouwen van een goede businesscase waarmee we dat keihard kunnen aantonen’, vertelt ceo Rick Scholte, vorig jaar nog winnaar van de KIVI-prijs Ingenieur van het Jaar.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics