SmartBridge: sensor of actuator ter plekke uitlezen

0

Signalen van een sensor of actuator uitlezen, bijvoorbeeld voor een monteur die bezig is met een complexe machine – en die data meteen via een app op tablet of smartphone zichtbaar maken. Dat doet de SmartBridge-adapter, die tussen de sensor/actuator en de datakabel kan worden ‘geplugd’ en via Bluetooth communiceert met het mobiele device. Pepperl+Fuchs, specialist in sensortechnologie en elektrische explosiebeveiliging, brengt ’m op de markt. ‘Industrie 4.0 stelt nieuwe eisen aan de benedikt-rauscher-foto_256x256communicatiemogelijkheden van sensoren – er is behoefte aan een Sensoriek 4.0’, stelt Benedikt Rauscher op het hoofdkantoor van de Duitse multinational in Mannheim.

De informatie van sensor of actuator komt via de SmartBridge ter plekke direct beschikbaar en hoeft niet omslachtig uit een plc of een MES- of SCADA-systeem te worden opgehaald, als de informatie daar überhaupt al uit te halen is. De SmartBridge ‘luistert’ alleen en heeft dus geen invloed op de betreffende sensor of op de besturing. Het SmartBridge-systeem is in principe geschikt voor alle merken sensoren en actuatoren. Collega-fabrikanten hebben dan ook al veel interesse getoond, meldt Rauscher. Voorwaarde is alleen dat de communicatie tussen de sensor/actuator en de besturing van het systeem waarvan die deel uitmaakt, verloopt via het IO-Link-protocol. Intussen is Pepperl+Fuchs SmartBridge 4bezig het SmartBridge-concept in nieuwe sensoren in te bouwen, zodat de aparte adapter overbodig wordt.

Het ‘smart’ concept van Pepperl+Fuchs is interessant voor bouwers van machines en apparaten, de eindgebruikers en technisch dienstverleners. Het helpt hen bijvoorbeeld bij storingzoeken, versnelt de installatie (wanneer signalen worden gecontroleerd) en ondersteunt operators bij hun dagelijkse werk.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics