Smart Industry: Begin simpel, complex wordt het vanzelf.

0

IT en Smart Industry: de kracht van eenvoud

Voor de Westerse industrie geldt het motto High Mix, Low Volume, en vooral High Complexity. Uit kostenoverwegingen is de productie van relatief eenvoudige producten grotendeels verplaatst naar Azië. Wat resteert voor de Europese ? en Nederlandse ? industrie, zijn relatief complexe onderdelen en producten met hoge toegevoegde waarde. Gevolg: een race naar de meest geavanceerde technologie. Toch leert het gezegde ‘de kracht van eenvoud’ ons iets anders.

In de discussie over de toekomst van de Nederlandse industrie, staat Smart Industry al enkele jaren centraal. Hieronder rekenen we robots, 3D-printen en het Industrial Internet of Things (IIoT). Nieuwe machines, manieren van produceren en meer software, dus. En dat allemaal gebaseerd op bestaande technologie. Die is immers al ingericht op High Mix, Low Volume en High Complexity. Meer hiervan betekent dus ook: meer complexiteit.

In ons rapport ‘Industrial Internet of Things: noodzaak voor industrie, kans voor IT-sector’ haalden we al aan dat complexiteit een belemmering kan zijn. De huidige industriële machines en systemen vormen een drempel voor IT’ers om serieus naar innovatie in industriële software te kijken. De toch al groeiende IT-sector kiest liever voor ‘laaghangend fruit’: opdrachten waarin snel nieuwe toepassingen en schaalbare verdienmodellen gecreëerd kunnen worden. Een gemiste kans voor de industrie. Want juist op het vlak van software is veel groeipotentieel.

Enerzijds kan de IT-sector onmogelijk langer wachten om het grote potentieel van industriële software te benutten; voor 2018 schatten we de omzet van IIoT-software in Nederland al op 2 miljard euro. Aan de andere kant moet de industrie de drempel verlagen voor nieuwe ideeën uit de IT-sector. Ze moet openstaan voor radicaal nieuwe ideeën, die niet alleen de software raken, maar ook de machines en productielijnen. Ondanks High Complexity moet de industrie hiervoor terug naar de eenvoud.

Nadya Peek (Massachusetts Institute of Technology, MIT) laat dit op speelse wijze zien door te experimenteren met hele basale, maar volledig modulaire machines. Haar boodschap: kijk eerst hoe relatief simpele machines verbeterd kunnen worden, en gebruik je bevindingen daarna voor toepassingen met een hogere complexiteit. Op het gebied van hardware, maar vooral software.

Dat de eenvoud van haar experimentele machines de interesse wekt van programmeurs, bleek al tijdens haar presentatie op The Next Web 2016, afgelopen mei. Met een simpel voorbeeld liet ze het potentieel van modulariteit en industriële software zien. Hiermee opende ze de ogen van de bezoekers, voornamelijk IT’ers. Laat dat nu net de groep mensen zijn die getriggerd moet worden om eens naar industriële toepassingen te kijken.

Het devies voor sprongen op het gebied van Smart Industry en Internet of Things lijkt dus: begin simpel. Complex wordt het vanzelf.

Steven Peters

ABNAMRO

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics