Slimme software van ScreenPoint verbetert screening borstkanker

0

Het Nijmeegse ScreenPoint Medical heeft slimme software ontwikkeld die de screening van borstkanker verbetert. De nieuwe generatie Computer Aided Diagnostics (CAD) ondersteunt radiologen bij het identificeren van verdachte plekjes op röntgenfoto’s. De kans op het missen van tumoren én op onnodige vervolgonderzoeken wordt hiermee verkleind. Een investering uit Topfonds Gelderland verstrekt door computer-aided-diagnosticsfondsmanager participatiemaatschappij PPM Oost en diverse Duitse, Amerikaanse en Nederlandse particuliere investeerders draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de software en een marktintroductie in 2017.

Nico Karssemeijer

Nico Karssemeijer

De nieuwe software, Transpara, wordt op dit moment getest in het Radboudumc in Nijmegen en binnenkort in het Maastricht UMC . ScreenPoint is een spin-off van het Radboudumc en gestart in mei 2014 onder leiding van professor Nico Karssemeijer.

De hulp van innovatieve computersoftware bij de screening van borstkanker is volgens Karssemeijer hard nodig. “Borstkanker screening is een van de lastigste gebieden van radiologie, omdat er allerlei vlekjes in mammogrammen zichtbaar zijn en tumoren in allerlei vormen ontstaan”, vertelt Karssemeijer. “Het vraagt veel kennis en ervaring om tumoren te kunnen herkennen. Onze software werkt op basis van deep learning-algoritmes. Met behulp van een enorme database met tumoren kunnen we de computer leren tumoren te herkennen. Onze software helpt radiologen bij het nemen van de juiste beslissingen. De financiële investering biedt ons de mogelijkheid de software verder te ontwikkelen zodat die helemaal zelfstandig kan werken als een uitstekende radioloog.”

Marc Lobbes

Marc Lobbes

Mammo-radioloog dr. Marc Lobbes van het Maastricht UMC ziet veel potentie in Transpara: “Ik geloof namelijk dat geautomatiseerd lezen van mammogrammen in de nabije toekomst de mens deels kan vervangen.”

Bevolkingsonderzoeken

De slimme software van Screenpoint moet met name een verschil gaan maken bij de grootschalige bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, die wereldwijd in veel landen worden uitgevoerd. In Nederland krijgen alle vrouwen van boven de vijftig jaar een oproep zich om de twee jaar te laten testen.

“Elke beoordeling is een risicoanalyse”, stelt Karssemeijer, professor in de Computer-Aided Diagnosis. “In de eerste plaats willen we natuurlijk geen tumoren missen. Maar we kunnen ook niet doorverwijzen voor een vervolgonderzoek bij elke mammogram waarbij we twijfels hebben. De impact van die beslissing bij vrouwen is enorm. We zetten hun wereld op de kop en ze verkeren soms dagenlang in enorme onzekerheid. Daarnaast kan vervolgonderzoek leiden tot onnodige ingrepen. Als wij dus te vaak onnodig doorverwijzen, haken vrouwen af bij de bevolkingsonderzoeken. Terwijl we juist door die onderzoeken vaak vroegtijdig borstkanker ontdekken en de kans op genezing groot is.”

Momenteel worden van iedere duizend onderzochte vrouwen er twintig doorverwezen voor nader onderzoek, waarvan bij zes vrouwen daadwerkelijk borstkanker wordt geconstateerd. Ieder mammogram wordt door twee radiologen beoordeeld voordat een besluit tot doorverwijzing wordt genomen.

Marius Prins

Marius Prins

Medical imaging

PPM Oost volgt Screenpoint al vanaf de start in 2014, stelt directeur Marius Prins. “Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Gelukkig kunnen tegenwoordig veel vrouwen van borstkanker worden genezen. Door de vergrijzing gaat het aantal vrouwen met borstkanker toenemen. Om die toename het hoofd te kunnen bieden, is het van groot belang dat we investeren in technologische ontwikkelingen. Medical imaging speelt daarin een grote rol. PPM Oost volgt de ontwikkelingen op dat vlak op de voet en heeft met Soteria Medical en Sigmascreening al twee interessante participaties in portefeuille. Gezien de kansen die medical imaging biedt, zowel maatschappelijk als financieel, en de expertise en goede reputatie van Radboudumc op het vlak van imaging, is PPM Oost trots haar portfolio met Screenpoint te kunnen uitbreiden”, aldus Prins.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.