Siemens verstevigt zijn positie in de cloud met overname Mendix

0

Siemens Digital Factory heeft deze zomer Mendix overgenomen. Dit Rotterdamse softwarebedrijf is pionier en leider in de zogeheten ‘cloud native low-code applicatie-ontwikkeling’. ‘Dit is een manier’, legt Bas Kuper uit, ‘om met bouwblokken op grafische wijze heel snel – tot tien keer sneller – applicaties te programmeren. Je hoeft in feite geen verstand te hebben van programmeren om het te kunnen: de code wordt automatisch, op de achtergrond, gegenereerd.’ Aldus de managing director Benelux van Siemens PLM Software dat onder Siemens Digital Factory ressorteert.
De applicaties die gebouwd kunnen worden, zijn specifiek bedoeld voor het halen van zinvolle informatie uit proces- en productdata. Siemens Digital Factory beschikt reeds over MindSphere, een platform waarmee die data in de cloud verzameld kunnen worden, met apps kan daar iets waardevols mee gedaan worden, licht Kuper toe. ‘Met de digitalisering van de industrie creëren we een digitale kopie – een digital twin – van de realiteit, van zowel de producten als de processen. Die leveren veel data op. Zo kan een auto die uit de fabriek komt en de weg op gaat tijdens zijn leven heel veel data genereren. Als je daarvoor speciale apps ontwikkelt, kun je bijvoorbeeld uit de data van de remsystemen informatie halen waarmee de dealer kan zien wanneer de remschoenen vervangen moeten worden of hoe de ontwerpers hun ontwerp kunnen verbeteren. En zo kunnen er ook apps gebouwd worden waarmee procesdata, bijvoorbeeld over trillingen in een productiemachine, omgezet kunnen worden in informatie over het noodzakelijke onderhoud.’
Siemens heeft voor Mendix plusminus 600 miljoen neergeteld. Daarmee komt de totaalinvestering van het bedrijf in overnames van softwarebedrijven wereldwijd op zo’n 10 miljard euro in de afgelopen 10 jaar. Geld dat onder meer gestoken is in de overname van het Nederlandse Tass, het Belgische LMS en het Amerikaanse Mentor.

Derek Roos CEO van mendix.

Mendix behoudt zijn eigen merk en cultuur. Derek Roos blijft ceo en treedt toe tot het senior leadership team van Siemens PLM Software. ‘Het is in de wereld van softwareontwikkeling een zeer bekend merk en wordt door Gartner geduid als leider in het ‘2018 Magic Quadrant voor Enterprise High Productivity Application Platform as a Service’. Het heeft met name buiten de industrie, onder andere in de fintech, veel klandizie’, aldus Kuper die weet dat Siemens op zoek blijft naar interessante softwarebedrijven om over te nemen. Mendix wordt dus onderdeel van Siemens Digital Factory dat per 1 oktober omgedoopt wordt in Siemens Digital Industry en de businessunit Siemens PLM krijgt per die datum de naam Siemens Software.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics