Sentech werkt samen met het Franse Stil aan extreem nauwkeurige meetmethode.

0
Voor zeer nauwkeurige en contactloze afstandsmeting hebben engineers de keuze uit een ruim scala aan sensortechnologieën. Ook in het micrometerbereik. Dat is anders als onder een micron tot een paar nanometer in kaart moeten worden gebracht. In de zoektocht naar extreem nauwkeurige meetmethodes stuitte exposant Sentech op chromatic confocal sensoren.

In een optimale setting haalt de Stil-sensor met een enkele meting een resolutie van 7 nanometer.

Optische precisie op de nanometer

Lasertriangulatie was in het verleden vaak een keuze voor heel precies meten, maar je komt qua resolutie daar pas echt in het submicrondomein als je duizenden datapunten combineert. Ook ontstaan tekortkomingen wanneer samplepunten onbereikbaar zijn vanwege schaduweffecten. Daarnaast kan het speckle-patroon in de laserbundel invloed hebben op de meting.

Bij de bron van chromatic confocal

De Brabantse sensorintegrator werkt nu samen met het Franse Stil bedenkers van de chromatic confocal techniek, die midden in de volgende groeifase zitten. Peter Verstappen, accountmanager bij Sentech: “Om de beste fit voor onze klanten te kunnen leveren, doet Sentech graag zaken met de bron van de technologie.”

Omdat elke golflengte zijn eigen focuspunt heeft, is de kleur die de sensor opvangt een zeer precieze maat voor de afstand tot het reflectieoppervlak.

In dit geval is dat het Franse Stil. Dat bedrijf uit Aix-en-Provence is opgericht door drie PhD’s die de technologie midden jaren negentig op het Parijs Institut d’Optique ontwikkelden.

Nanotechniek als regenboog

Chromatic Confocal  is een combinatie van confocaal en chromatisme, waar ontzettend veel over te vertellen is. Met de nanotechniek die Stil ontwikkeld heeft, kun je één punt van je sample zeer nauwkeurig afbeelden. Dit kan door een lichtbron via een pinhole een serie lenzen op je sample te focussen; dit is de confocale kant.

Bij de chromatische kant beschijn je de lens met een lichtbron die een breed spectrum aan golflengtes bevat. Zo ontstaat er een regenboog aan focuspunten.

Alle kennis hierover is  op 15 november aanstaande te vernemen rechtstreeks van de bron. Matthieu Desjacques geeft dan een gratis lezing.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics