Semicon: inkomsten dalen, levertijden korter, prijzen lager

0

De wereldwijde omzet van semicon zal in 2022 naar verwachting met 7,4% groeien, een daling ten opzichte van de groei van 26,3% in 2021, volgens de laatste voorspelling van Gartner, Inc. Dit is lager dan de voorspelling van het vorige kwartaal van 13,6% groei in 2022. “Hoewel de chipschaarste afneemt, gaat de wereldwijde halfgeleidermarkt een periode van zwakte in, die zal aanhouden tot 2023, wanneer de halfgeleiderinkomsten naar verwachting met 2,5% zullen dalen”, zegt Richard Gordon, Practice VP bij Gartner.

“We zien nu al zwakte in de eindmarkten van halfgeleiders, vooral in die markten die blootgesteld zijn aan consumentenbestedingen. Stijgende inflatie, belastingen en rentetarieven, in combinatie met hogere energie- en brandstofkosten, zetten het besteedbaar inkomen van consumenten onder druk. Dit heeft gevolgen voor de uitgaven aan elektronische producten zoals pc’s en smartphones.”

In totaal zijn de wereldwijde halfgeleiderinkomsten voor 2022 ten opzichte van de prognose van het vorige kwartaal met $ 36,7 miljard verlaagd tot $ 639,2 miljard, omdat de economische omstandigheden naar verwachting in de loop van het jaar zullen verslechteren. De vraag naar en de prijzen van geheugen zijn gedaald, vooral op consumentgerelateerde gebieden zoals pc’s en smartphones, wat zal bijdragen tot de vertraging van de groei.

Voorraden herstellen; investeringen in cloud houden aan

De verkoop van pc’s zal in 2022 met 13,1% dalen, na een groei in 2020 en 2021. De halfgeleiderinkomsten uit pc’s zullen in 2022 naar schatting met 5,4% dalen. De halfgeleiderinkomsten uit smartphones zullen naar verwachting vertragen tot 3,1% groei in 2022, vergeleken met 24,5% groei in 2021.

Vanuit een ondernemingsperspectief herstellen de voorraden zich snel, beginnen de doorlooptijden korter te worden en beginnen de prijzen af te zwakken.

“De halfgeleidermarkt komt in een neerwaartse cyclus voor de sector, wat niet nieuw is en al vele malen eerder is gebeurd,” zei Gordon. “Terwijl de consumentenmarkt zal vertragen, zullen de halfgeleiderinkomsten uit de datacentermarkt langer veerkrachtig blijven (20% groei in 2022) als gevolg van aanhoudende investeringen in cloudinfrastructuur. Bovendien zal het segment van de auto-elektronica de komende drie jaar een groei met dubbele cijfers blijven optekenen omdat de halfgeleiderinhoud per voertuig zal toenemen als gevolg van de overgang naar elektrische en autonome voertuigen. De halfgeleiderinhoud per voertuig zal naar verwachting stijgen van 712 dollar in 2022 tot 931 dollar in 2025.”

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in “Semiconductors and Electronics Forecast Database, Worldwide, 2Q22, Update.”

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.