Recordgroei semicon in 2017; Samsung neemt marktleiderschap over van Intel

0

De semicon industrie boekte in 2017 de hoogste jaar-op-jaar groei in 14 jaar. De wereldwijde omzet van halfgeleider groeide met 21,7 procent, volgens IHS Markit. Met een jaar-op-jaargroei van 53,6 procent en de hoogste halfgeleideromzet ooit, heeft Samsung in 2017 Intel opgevolgd als de nieuwe marktleider in de halfgeleiderindustrie. Intel werd gevolgd door SK Hynix, op de derde positie, zo meldt Solid State Technology.

‘2017 was een heel gedenkwaardig jaar’, zegt Shaun Teevens, supply chain analist voor halfgeleiders, IHS Markit. ‘Naast de recordgroei, werd Intel, die al 25 jaar marktleider was, ingehaald door Samsung als leidende leverancier van halfgeleiders ter wereld.’

Van de 20 grootste leveranciers van halfgeleiders genoten SK Hynix en Micron van de grootste groei op jaarbasis van respectievelijk 81,2 procent en 79,7 procent. ‘Een zeer gunstige memorychip-markt met een sterke vraag en hoge prijzen was hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de sterke groei van deze bedrijven’, zei Teevens.

Qualcomm bleef het beste fabless-bedrijf in 2017, gevolgd door nVidia, dat naar de tweede positie trok, na een groei van 42,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Van de top 20 fabless-bedrijven, profiteerde MLS van de hoogste marktaandeelwinst, van nummer 20 naar nummer 15 in de IHS Markit-omzetclassificatie.

Geheugen-IC’s bleken de sterkste branchecategorie te zijn, met een groei van 60,8 procent in 2017 in vergelijking met het voorgaande jaar. Binnen de categorie groeide DRAM met 76,7 procent en groeide NAND met 46,6 procent, het hoogste groeipercentage voor beide memory-subcategorieën in 10 jaar. Een groot deel van de omzetstijging was gebaseerd op hogere prijzen en een grotere vraag naar geheugenchips, in verhouding tot een krap aanbod.

‘De technologische transitie van vlakke 2D NAND naar 3D NAND dreef de markt in een onevenwichtige vraag naar aanbod in 2017, waardoor de prijzen het hele jaar door hoger liggen, zegt Craig Stice, senior director, memory and storage, IHS Markit. ‘Met ingang van 2018 is de 3D NAND-transitie nu bijna driekwart van het totale bitpercentage van de productie, en wordt verwacht dat het aanbodverlichting zal bieden voor de sterke vraag vanuit de SSD- en mobile-markten. Verwacht wordt dat de prijzen snel beginnen te dalen, maar 2018 zou nog steeds een recordjaar kunnen worden voor de NAND-markt. ‘

Exclusief geheugen groeide de rest van de halfgeleiderindustrie vorig jaar met 9,9 procent, grotendeels als gevolg van solide groei van de unit-sales en een sterke vraag in alle applicaties, regio’s en technologieën. Met name de halfgeleiders die worden gebruikt voor gegevensverwerkingstoepassingen stegen met 33,4 procent tegen het einde van het jaar. Intel bleef de marktleider in deze categorie, met een omzet die bijna twee keer zo groot was als Samsung op de tweede plaats.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.