SDV van Romias speelt cruciale rol in Smart Factory Trumpf

0

De volledige automatisering van CAD naar eindproduct. Dat is mogelijk met een Self Driving Vehicle (SDV, de OTTO 100), ontwikkeld door Romias Robotics, die de plaatuitslagen uit de Trumatic 1000 laser-/combimachine naar de TruBend 7036 kantpers van Trumpf brengt. De SDV vormt in volgens Romias de aanvullende schakel in het productieproces, die het mogelijk maakt ook de logistiek rondom productiecellen in de metaal- en kunststofverwerkende industrie te automatiseren. Beide ondernemingen demonstreerden het tijdens de laatste Technishow.

Martijn Jansen van Romias Robotics: ‘De maakindustrie is, mede gedwongen door een tekort aan personeel, permanent op zoek naar oplossingen om kosten te besparen, levertijd te verkorten en het proces te optimaliseren. SDV’s kunnen daarbij logistieke taken overnemen, zoals in het voorbeeld bij Trumpf, de taak van de vorkheftruck chauffeur overnemen en voorzien van een cobot zelfs meerdere taken uitvoeren. Het grote voordeel van een SDV ten opzichte van een AGV is dat de SDV zelfstandig bepaalt welke route hij neemt naar een vooraf opgegeven locatie en op zijn route om bewegende obstakels heen rijdt. Bovendien is er geen infrastructuur nodig in de vorm van inductielussen, lijnen op de vloer of reflectoren. De SDV krijgt draadloos een opdracht van een bewerkingsmachine of operator en bepaalt zelf hoe hij deze opdracht voltooit. De route wordt bepaald op basis van een real-time kaart die de SDV zelf opbouwt en bijhoudt. De SDV scant continu zijn omgeving af en zal obstakels zoals bijvoorbeeld een heftruck, een werknemer of een onhandig geplaatste pallet gewoon omzeilen zonder te hoeven stoppen. Een belangrijk verschil met huidige mobiele systemen die stil blijven staan zodra er een obstakel is gedetecteerd.’

De inzet van de SDV bij Trumpf is daarvan de eerste praktische toepassing die Romias voor Trumpf ontwikkelde. In de visie van Trumpf zijn alle onderdelen van het productieproces middels True Connect met elkaar verbonden. Michelle van Valburg, verkoopleider bij Trumpf Nederland: ‘Door ieder product een unieke (qr) code mee te geven is het mogelijk op ieder moment te traceren in welke productiestap het werkstuk zich bevindt. Dat maakt het proces transparant en geeft het management realtime informatie over de planning.’ Op haar stand produceerde Trumpf plaatuitslagen op de Trumatic laser-/combimachine om die vervolgens door de SDV tussen de bezoekers door bij de TruBend kantpers af te leveren. Het product werd vervolgens gebogen, op een tweede machine gegraveerd en gepersonaliseerd, waarna het aan de bezoeker kon worden meegegeven.

Ook op haar eigen Technishow-stand demonstreerde Romias Robotics zelf twee toepassing waarbij een SDV de in- en output van ruwe en bewerkte producten aan een robotcel verzorgde. Een groter model SDV (de OTTO 1500), uitgerust met een cobot die zelfstandig pick-and place taken uit kan voeren, vormde daarvan tweede voorbeeld. Martijn Jansen van Romias Robotics verwacht dat de SDV steeds meer logistieke taken over gaat nemen een grote impact zal hebben op efficiency in de metaal- en kunststofverwerkende industrie en ziet dit als de volgende stap in automatisering.

Trumpf gaat met GS Metaal, op de vestiging van de onderneming uit Vriezenveen, ombouwen tot een ‘digital factory’ die ook dienst zal gaan doen als experience center voor concullega’s van GS Metaal.
Meer hierover in de april-uitgave van Link Magazine die aanstaande vrijdag verschijnt. Het artikel is inmiddels ook gepubliceerd in de Duitstalige Link Magazin.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.