Schuitemaker investeert in grote Yaskawa lasrobotinstallatie

0

Schuitemaker-Yaskawa (20151218-9376a-hr - kopie)

Eind januari heeft Schuitemaker in Rijssen, producent van landbouw- en gladheidsbestrijdingsmachines, een van de grootste robotinstallaties in Nederland officieel in gebruik genomen. Het betreft een installatie van Yaskawa, voor het aflassen van onderstellen en grote lassamenstellingen tot twaalf meter lengte.

De productiemethodes van Schuitemaker waren tot voor kort relatief conventioneel, maar het bedrijf heeft al wel ruim tien jaar ervaring in het robotlassen voor de seriematige standaardproducten. Met de aanschaf van de nieuwe Yaskawa-lasrobotapplicatie heeft Schuitemaker nu een uniek productieconcept in huis ten aanzien van software, opspanmallen en productgrootte. De monodelen worden in elkaar geklikt, zodat vooraf hechten van de samenstelling in een hechtmal niet meer nodig is. Dit bespaart niet alleen aanzienlijke productietijd, maar ook veel geld, omdat er slechts eenvoudige modulaire opspanmallen nodig zijn in plaats van dure hechtlasmallen. Overigens vergt het wel een andere manier van engineeren, omdat de productievolgorde – laseren, kanten, lassen – nauwkeurig moet worden vastgelegd. Door dit concept kan Schuitemaker alle grote delen door elkaar heen produceren met een heel korte doorlooptijd. Was voorheen de doorlooptijd zes weken, nu kan het binnen een week, wat de flexibiliteit in de productie enorm verhoogt.

Installatie
Voor het aflassen van de onderstellen en de platforms koos Schuitemaker twee Yaskawa-lasrobots van het type MA2010 vanwege het grote bereik. De installatie is opgebouwd op een XYZ-portaal met twee kolommen, waaraan de twee lasrobots zijn opgehangen. Er zijn drie werkstations met manipulatoren gecreëerd. Tussen de grote manipulatoren is een speciaal ontwikkelde lasmaldrager van composiet gemonteerd, met het oog op gewichtsbesparing ten opzichte van een stalen balk. Nieuw zijn ook de speciale bovenkranen die samenwerken met de robot. De gehele bediening is geïntegreerd in slechts één centrale bedieningsunit.

Keuze voor Yaskawa
Uit onderzoek van Schuitemaker bleek Yaskawa de lasinstallatie te kunnen bieden die het beste bij de productie zou passen, qua mogelijkheden en budget. Enerzijds had Yaskawa de robot met het grootste bereik voor het lassen van de grote frames, anderzijds was Yaskawa bereid mee te denken in de speciale software voor de aansturing, die niet alleen geschikt moest zijn voor deze applicatie, maar, ten behoeve van de uitwisselbaarheid, ook voor de robots van verschillende merken die Schuitemaker al in huis heeft. Met behulp van het LAC – Laser Applicatie Centrum van de Universiteit Twente – heeft Yaskawa de software ontwikkeld en met succes in de nieuwe robotlasinstallatie geïmplementeerd, waardoor de lasproducten op elk merk robot kunnen worden gelast.

Share.

Comments are closed.

Geverifieerd door ExactMetrics