Scandinavian Tobacco Group neemt Royal Agio Cigars over.

0

Scandinavian Tobacco Group A/S, het Deense beursgenoteerde bedrijf Nasdaq Kopenhagen, heeft vandaag een principeakkoord bereikt met de aandeelhouders van Koninklijke Agio Cigars om een 100% aandeel in het Nederlandse familiebedrijf te verwerven. De voorgenomen overname moet nog worden voorgelegd voor advies aan de ondernemingsraden en ter goedkeuring aan de mededingingsautoriteiten.

De aandeelhouders van Koninklijke Agio Cigars zijn van mening dat de voorgenomen verkoop in het belang is van de continuïteit op lange termijn van de activiteiten en de merken van het in 1904 opgerichte familiebedrijf. De gecombineerde productportefeuille zal een groot aantal succesvolle en zeer gewaardeerde wereldwijde merken omvatten. De partijen verwachten de transactie in de eerste helft van 2020 te kunnen afronden.

Koninklijke Agio Cigars, bekend van sigarenmerken als Agio, Balmoral, Panter en Mehari’s, is één van de vier grootste sigarenproducenten ter wereld, met een netto-omzet van 133 miljoen euro in 2018. Wereldwijd stelt het bedrijf ongeveer 3.200 mensen tewerk in zijn fabrieken in Nederland, België, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek en zijn verkooporganisaties in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten van Amerika.

Boris Wintermans

Boris Wintermans, CEO van Koninklijke Agio Cigars, zei in een verklaring: “Deze beslissing is niet gemakkelijk geweest. We hebben een prachtig bedrijf met zeer betrokken medewerkers en trouwe zakenpartners, waarvan sommigen al meer dan 50 jaar met ons samenwerken. Maar de combinatie van beide bedrijven zal beter in staat zijn om de financiële gevolgen van de steeds toenemende wet- en regelgeving op te vangen. Wij dragen verantwoordelijkheid voor de continuïteit van Agio en beschouwen onze beslissing op de lange termijn als onvermijdelijk. Toen de koper zich meldde, zijn we constructief in gesprek gegaan over de voordelen en de veerkracht die de combinatie van onze bedrijven zou kunnen bereiken”.

De Deense Scandinavische tabaksgroep A/S, sinds 2016 genoteerd aan Nasdaq Kopenhagen (voorheen Copenhagen Stock Exchange), is een wereldwijd opererende producent van sigaren, pijptabak en tabak van fijne snede. De portefeuille omvat meer dan 200 wereldwijde merken (zoals La Paz, Café Crème, Cohiba, Macanudo en W.O. Larsen) en een aantal sterke lokale merken. De Groep heeft 7.650 mensen in dienst, voornamelijk in de Dominicaanse Republiek, Honduras, Nicaragua, Indonesië, Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten van Amerika.

Niels Frederiksen, CEO van Scandinavian Tobacco Group, voegde hieraan toe: “Met zijn complementaire merken en de perfecte aansluiting van zijn geografische voetafdruk is Royal Agio een fantastische match met onze bestaande activiteiten. Ik ben blij en trots dat we tegelijkertijd deze belangrijke stap in het acquisitieproces hebben gezet. Royal Agio is een bedrijf onder uitstekend management met prachtige merken, een sterke bedrijfscultuur en een rijke geschiedenis. Ik kijk uit naar het moment waarop ik de leiding kan nemen over onze gecombineerde activiteiten, die onze klanten over de hele wereld een zeer aantrekkelijke keuze zullen bieden in sigaren van de hoogste kwaliteit.”.
In de komende periode zal het in alle delen van het bedrijf business as usual zijn. “We richten ons nu op een goede dialoog met de ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigers binnen ons bedrijf, en natuurlijk willen we op een verantwoorde manier communiceren met onze medewerkers,” aldus Wintermans.

De familie Wintermans is tegenwoordig actief in onder meer Additive Industries (fabrikant 3D-metaalprinters) en hightech toeleverancier NTS.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics