Samenwerking op basis van data bepaalt de productie van morgen.

0

De weg naar digitale bedrijfsmodellen voor de maakindustrie. Als je bij wilt blijven, moet je op basis hiervan nieuwe businessmodellen ontwikkelen. Veel bedrijven zijn echter bang de controle over hun eigen gegevens te verliezen en lopen het risico de boot te missen. Maar er zijn oplossingen die voldoen aan de gegevensbescherming op basis van de Gaia-X-principes.

Let’s Talk Science toont mechanismen volgens Gaia-X-principes

Gaia-X is een Europees initiatief dat tot doel heeft een gefedereerde Europese data-infrastructuur te bouwen op basis van de principes van soevereiniteit, veiligheid, transparantie en interoperabiliteit. “Het is een soeverein antwoord op gegevensbescherming voor Amerikaanse of Aziatische cloudproviders, die hyperscalers worden genoemd”, legt Markus Weber uit. Op 27 juli 2022 om 8.30 uur legt hij in het live webinar Let’s Talk Science uit hoe je het dilemma rond gegevensbescherming kunt omzeilen. In Duitsland leidt de wetenschapper het Oostenrijks-Duitse project EuProGigant (European Production Giganet). Dit is het Gaia-X vuurtorenproject voor de maakindustrie, gefinancierd door Oostenrijkse en Duitse ministeries. Als onderdeel van het project zal tegen 2025 een multi-locatie, digitaal genetwerkt productie-ecosysteem worden opgezet. “Het vertegenwoordigt een disruptieve visie op het internet van de toekomst in de maakindustrie”, is Weber zeker.

Verbonden en toch veilig

Tot nu toe aarzelen veel bedrijven om productiegegevens op een platform te delen. De angst om de controle over deze data te verliezen is te groot. EuProGigant, aan de andere kant, opent een bedrijfsoverschrijdende maar AVG-conforme ruimte voor nieuwe digitale zakelijke ideeën. “Elk bedrijf genereert grote hoeveelheden data. Als eigenaar van uw eigen data heeft u veel mogelijkheden om deel te nemen aan nieuwe businessmodellen. Ze kunnen hun data veilig aanbieden aan andere bedrijven in het ecosysteem en zo een geheel nieuwe bron van inkomsten voor hun businessmodel openen”, zegt Weber. “Bovendien zou elk bedrijf op deze manier bijdragen aan veilige en veerkrachtigere Europese waarde- en toeleveringsketens.”

Luister naar hoe u nieuwe bedrijfsmodellen kunt ontwikkelen en neem deel aan het gesprek tijdens Let’s Talk Science, het maandelijkse live webinar voor EMO Hannover 2023, op 27 juli 2022 om 8:30 uur.

Spreker Markus Weber, projectcoördinator Duitsland voor EuProGigant en onderzoeksmedewerker op het gebied van fabricagetechnologie aan het Institute for Production Management, Technology and Machine Tools van de TU Darmstadt.

Aanmelden

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics