Samenwerking FMI ImProvia en Synadia rond Industrie 4.0, brug tussen machine en software

0

Technisch dienstverlener FMI ImProvia en softwarebedrijf Synadia zijn een samenwerking aangegaan om oplossingen te ontwikkelen voor Industrie 4.0. Samen willen ze de machinebouw en de producerende industrie helpen bij de digitalisering van productie- en onderhoudsprocessen.

Onder de noemer Industrie 4.0 komt er bij bedrijven steeds meer behoefte aan het koppelen van machines met informatiesystemen voor de productiebesturing. Veel bedrijven hebben er echter niet de goede IT-infrastructuur voor, verklaart Remi van Wijngaarden, oprichter en directeur van softwarebedrijf Synadia. “Wij kunnen de brug slaan tussen de operationele technologie van de machines en de informatietechnologie, de IT. Door data gedigitaliseerd van en naar de fabriek te laten stromen, kunnen bedrijven meer controle over het volledige proces krijgen.” Naar die controle is technisch dienstverlener FMI ImProvia ook op zoek, zegt CEO Ronald van Gerwen. “Wij zijn goed in complexe machinebouw: besturing, motion en control. De trend in Industrie 4.0 is dat je uit die complexe machines meer data moet gaan halen en op een hoger abstractieniveau te interpreteren om er slimmere dingen mee te doen. Wij gaan ons daarom meer richten op Industrie 4.0; denk ook aan smart robotics, Internet of Things, digital twin, cloud en cybersecurity.”

Krachten bundelen

De competentie voor Industrie 4.0 heeft FMI ImProvia zelf nog onvoldoende in huis, weet Van Gerwen. Bij dochterbedrijf ÆVO is al wel een aanzet gegeven met Dr. Bridge, waarmee data uit infrastructurele objecten zoals bruggen en sluizen zijn te halen ten behoeve van een concept voor datageoriënteerd en risicogestuurd onderhoud. “Dat willen we nog verder uitbouwen en verbreden, zoals we ook voor onze machinebouw en de consultancy-tak met data en digitalisering aan de slag moeten. Natuurlijk willen we die competentie ook zelf ontwikkelen, want je moet iets snappen om het te kunnen uitbesteden, maar ik geloof in de kracht van samenwerking. Deze met Synadia is een eerste stap.” Synadia wil eveneens stappen zetten, aldus Van Wijngaarden. “Samenwerking is daarvoor de enige manier. Wij helpen bedrijven in de producerende industrie om hun digitalisering te versnellen. Door deze samenwerking krijgen we inzicht in de kern van hun productieprocessen, de machines.”

IT-architectuur en -bouwblokken

De afgelopen jaren heeft de IT in de industrie niet de aandacht gekregen die het verdient. Daardoor zijn er veel gebrekkige oplossingen voor Industrie 4.0 ontwikkeld, signaleert Van Wijngaarden. “Er zijn bedrijven waar de productielijn wel tien keer per dag stilvalt. Door de juiste IT-architectuur neer te leggen, kun je dit soort problemen oplossen. Wij hebben ervaring opgedaan in de medische en de financiële wereld. Cyberveiligheid en beschikbaarheid zijn daar essentieel; units mogen niet uitvallen. We weten hoe je systemen veilig en betrouwbaar aan elkaar kunt knopen en met elkaar laat communiceren. Daarvoor hebben we de afgelopen jaren onze visie op de benodigde architectuur ontwikkeld.

Link magazine editie oktober/november thema 2021: Data is key hoe kan het mkb daar winst mee maken? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Digitalisering van productie en onderhoud

Samen gaan FMI ImProvia en Synadia nu oplossingen voor de digitalisering van industriële bedrijven ontwikkelen. Van Gerwen: “Daardoor kunnen wij zelf de leercurve voor Industrie 4.0 veel sneller doorlopen. Ook kunnen we Synadia bijvoorbeeld leren hoe ze de data die uit machines komen moeten interpreteren.

FMI ImProvia (200 medewerkers) is een multidisciplinair technisch dienstverlener met vestigingen in Best, Breda, Drachten, Halsteren, Hoofddorp, Aachen (D), Piła en Poznań (Polen). De onderneming bestrijkt de volledige waardeketen, van consultancy, engineering en realisatie tot en met beheer en service van tools, modules, installaties en complete machines. Daarmee bedient FMI ImProvia de hightech industrie, de energiesector en de inframarkt.

Synadia(15 medewerkers) in Amersfoort ontwikkelt software die technologie en de cloud met elkaar verbindt. Daarmee faciliteert het bedrijf de digitalisering van datastromen en procesbesturing in markten als machinebouw, food, farma en logistiek. Synadia is Amazon Consulting Partner en officieel partner van AWS IoT SiteWise Edge, de nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) voor het on-site verzamelen en verwerken van data.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics