Rockstart-accelerator: Bruxlab

0

’s Werelds grootste tandenknars-database

Rockstart, organisator van acceleratorprogramma’s voor start-ups, streek voor haar gloednieuwe Digital Health Accelerator-initiatief neer in Nijmegen. Liefst 220 starters vanuit de hele wereld deden een gooi naar de tien beschikbare plekken. De ‘gelukkigen’, scherp geselecteerd, startten oktober vorig jaar op de Novio Tech Campus. Om in 180 dagen megastappen te maken op het pad van prachtidee tot marktrijp, succesvol product. Binnenkort presenteren ze hun businesscase onder meer aan potentiële investeerders. Want de vervolgstappen – validatie en certificering, prototyping en (serie)productie – vergen veel geld.

Bruxlab, een van de tien, ontwikkelt een methodiek om in een pril stadium tandenknarsen te diagnosticeren – wat ernstige gebitsschade kan voorkomen. De start-up ontwikkelt een app die gedurende de slaap tandenknarsen (bruxisme) feilloos waarneemt en comprimeert tot een geluidsopname. Met aanvullende tools kan de tandarts adequaat diagnose stellen en een remedie aanbieden, bijvoorbeeld een ‘bitje’ of ook wel botox. Volgens Michiel Allessie (tandarts) en Ad Linssen van Bruxlab tackelt dat een onderschat probleem. ‘Bekend is dat stress, roken, alcohol, antidepressiva, drugs en cafeïne bruxisme kunnen opwekken. Onze app geeft daar klaarheid over: leg je smartphone drie nachten op je nachtkastje en je komt erachter of je tandenknarst – elke nacht of bijvoorbeeld alleen van zaterdag op zondag omdat je fiks aan de alcohol gezeten hebt. Dan weet je: Als ik dat minder, dan hoef ik dat – vervelende – bitje niet in te doen. De tandarts stelt de uiteindelijke diagnose, de slimheid zit ’m in het algoritme. ‘Met circa 7.000 tandenknarsgeluiden heb ik de grootste gevalideerde database ter wereld.’

Allessie heeft de ontwikkeling tot nu toe uit eigen zak betaald. Rockstart helpt hem om de puntjes op de i te zetten. ‘Ze geven workshops en coaching, wijzen op zaken waar je niet aan gedacht hebt. En ze introduceren je bij potentiële financiers. Verder hebben we toegang tot faciliteiten van de Radboud Universiteit om zaken te testen en valideren.’ Linssen: ‘In ruil voor deze ondersteuning en 20.000 euro in cash krijgt Rockstart een aandeel van acht procent.’ De Rockstart Digital Health Accelerator wordt financieel en anderszins gesteund uit fondsen van PPM Oost. Deze eerste keer en, als de evaluatie positief uitvalt, ook in 2017 en 2018.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics