Ronald Hanson werkzaam bij QuTech en TU Delft wint Physicaprijs 2022

0

De Physicaprijs 2022 is toegekend aan Ronald Hanson, vooraanstaand professor in quantumcomputing en quantuminternet aan de TU Delft en groepsleider bij QuTech. De prijs komt hem volgens de Nederlandse Natuurkundige Vereniging om meerdere redenen toe.

Allereerst heeft Ronald Hanson uitmuntend wetenschappelijk onderzoek gedaan op het gebied van quantumcontrole en quantumverstrengeling. Zo slaagde zijn team er in 2015 in om twee elektronen op een onderlinge afstand van meer dan een kilometer met elkaar te ‘verstrengelen’. En drie jaar later wist zijn team een langdurige verstrengeling tussen twee quantumchips te bewerkstelligen. Behalve dat Ronald Hanson een vooraanstaand onderzoeker is, speelde hij een sleutelrol bij het verenigingen van de Nederlandse quantumfysicagemeenschap in een gezamenlijke visie en plan (de Nationale Agenda Quantumtechnologie). Ook was hij onmisbaar bij het verkrijgen van financiële middelen uit het Nationale Groeifonds om de agenda daadwerkelijk te realiseren.

blank

Link magazine editie oktober/november thema 2021: Data is key hoe kan het mkb daar winst mee maken? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Quantumtechnologie maakt compleet nieuwe producten en diensten mogelijk. De verwachting is dat bijvoorbeeld kwantumcomputers dingen kunnen doen waartoe ‘klassieke’ apparaten niet in staat zijn. Denk aan het berekenen van moleculen en materialen. Ronald is momenteel voorzitter van het dagelijks bestuur van Quantum Delta NL, de stichting die verantwoordelijk is voor de Nationale Agenda Quantumtechnologie. Deze agenda heeft als doel Nederland te positioneren als internationaal toonaangevend centrum en knooppunt voor Quantumtechnologie: de Quantum Delta NL.

Jaarlijks wordt de Physicaprijs uitgereikt aan een eminente, in Nederland werkzame natuurkundige. Een jury kent de prijs toe na raadpleging van enkele vertegenwoordigers van de Nederlandse natuurkundegemeenschap. De jury bestaat uit de voorzitter van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, de voorzitter van de Stichting Physica en een oud-laureaat.

Hanson ontvangt de prijs op het congres FYSICA 2022 op vrijdag 22 april, wanneer hij de Physica Lezing zal houden. Aangezien hij bekend staat als een uitmuntend spreker en communicator, kijken wij uit naar dat moment! Het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde besteedt in de edities van maart en mei 2022 aandacht aan het onderzoek van Ronald Hanson.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics