Rijkswaterstaat zoekt circulaire innovaties

0

Om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te halen en de economie te versterken verduurzaamt de overheid de Rijksinfrastructuur. Als grote opdrachtgever wil Rijkswaterstaat in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair werken, met hoogwaardig hergebruik van alle materialen. Hiervoor is Rijkswaterstaat op zoek naar circulaire innovaties.

Er is al een groot aantal circulaire innovaties, producten en procesinnovaties ontwikkeld voor de grond, weg- en waterbouwsector (GWW). In 2018 is een eerste overzicht gemaakt door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Inmiddels is de Rijksstrategie voor klimaatneutrale en circulaire infraprojecten 2030 in uitvoering en gaat Rijkswaterstaat aan de slag met de kansrijke innovaties. Daarom wordt er nu een uitgebreidere variant van de studie uit 2018 uitgevoerd.

Aanmelden innovaties

Aanmelden van innovaties kan bij NIBE. Rijkswaterstaat gaat deze valideren op basis van impact indicatoren conform Leidraad 2.0 Meten van circulariteit van Platform Circulair Bouwen ’23. Dit zijn indicatoren zoals Technology Readyness Level, haalbaarheid, geschiktheid voor brede toepassing, LCA-scores en eigenschappen met betrekking tot recycling en hergebruik. Hieruit volgt een ‘shortlist’ van koplopers met de meest kansrijke circulaire innovaties, waarvoor Rijkswaterstaat een podium biedt met het Innovatieloket en mogelijk voor toepassing in fysieke testruimten zoals de ‘innovatiestrook’ van LivingLab InnovA58.

Bedrijven kunnen hun circulaire innovaties tot 9 september 2020 aanmelden.

Innovatie Monitor GWW

Het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam voert jaarlijks De Nederlandse Innovatie Monitor uit. Op verzoek van Rijkswaterstaat wordt deze monitor ook separaat uitgevoerd onder bedrijven die actief zijn in de Nederlandse grond-, weg- en waterbouw, om te achterhalen hoe innovatief ze zijn. Dit biedt aanvullende inzichten in de mate van innovatie en duurzaamheid in deze bedrijfstak. Rijkswaterstaat nodigt bedrijven uit deel te nemen aan dit onderzoek. De monitor kan worden ingevuld aan het einde van de survey van NIBE of via de website van de Nederlandse Innovatiemonitor.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics