Return ontwikkelt onder het merk Lion Storage project Mufasa, het grootste batterij-energieopslagsysteem.

0

De Nederlandse ontwikkelaar van energieopslag Lion Storage, onderdeel van Return, gaat één van de grootste batterij-energieopslagsystemen (BESS) in Europa ontwikkelen met een opslagcapaciteit van 1.400 MWh en een energiecapaciteit van 350 MW. De financiering van project Mufasa is succesvol afgerond en naar verwachting is de batterij in de eerste helft van 2027 operationeel.

Het batterijproject komt te staan in de North Sea Port van Vlissingen, een belangrijke spil in de doorvoer van duurzame energie onder meer afkomstig van offshore windparken. Hier sluit Lion Storage de batterij aan op een hoogspanningsstation.

De Tesla batterijen van Mufasa kunnen 1.400 MWh opladen en ontladen met een vermogen van 350 MW, meerdere keren per dag. Dit komt overeen met het stroomverbruik van meer dan 200.000 huishoudens. Als de grootste BESS in Nederland en één van de grootste energieopslagprojecten in Europa, zet Mufasa een nieuwe standaard voor het monitoren en beveiligen van energienetwerken. Eneco gaat de dagelijkse aansturing van het systeem verzorgen. Het Nederlandse energiebedrijf gaat de batterij inzetten voor het managen van schommelingen in vraag en aanbod op de energiemarkten voor duurzame elektriciteit.

Het project wordt ondersteund door Macquarie Capital als hoofdinvesteerder, samen met TINC en bestaande Return-investeerders, evenals zes banken, die allemaal ervaring hebben met de financiering van projecten in de energietransitie.

Vooroplopen in financiering en marktinnovatie
Mufasa is het eerste grootschalige batterij opslagproject in Nederland dat volledig gefinancierd is met 100% projectfinanciering ter waarde van meer dan 350 miljoen euro. De financiering van project Mufasa laat zien dat zowel projectfinanciers als internationale investeerders achter batterijopslag staan als onderdeel van de toekomstige energie-infrastructuur. Alle betrokken partijen dragen hiermee bij aan de energietransitie in Nederland, het verminderen van netcongestie en het stabiliseren van het energienetwerk.

“We zijn verheugd om samen te werken met Lion Storage en onze investeringspartners Macquarie en de bestaande Return investeerders aan deze baanbrekende infrastructuur voor de Nederlandse energietransitie. Deze strategische investering van €61 miljoen sluit perfect aan bij de ambitie van TINC om bij te dragen aan de infrastructuur voor de wereld van morgen alsook waarde te creëren voor onze aandeelhouders. TINC zal deze belangrijke investering financieren onder haar € 200 miljoen bancaire kredietfaciliteit” – Stéphanie Dobbelaere, Executive Director TINC.

Lion Storage ontwikkelt baanbrekende energieopslagsystemen. We richten ons op de ontwikkeling van innovatieve opslagoplossingen op nutsschaal, gedreven door commerciële bedrijfsmodellen, ter ondersteuning van de uitrol van meer hernieuwbare energie
productie en het versnellen van de energietransitie. Project Mufasa is ons vlaggenschipproject en een bewijs van onze capaciteiten en visie.

Return is de toonaangevende Europese onafhankelijke leverancier van energieopslag, toegewijd aan het revolutioneren van de energie sector te revolutioneren. Onder impuls van een ondernemend team van experts biedt Return innovatieve, duurzame oplossingen om energie op te slaan en energie intelligent te beheren, zodat energie efficiënt wordt gebruikt waar en wanneer dat het meest nodig is.
Return heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en een groeiende aanwezigheid in heel Europa.
energietransitie, met de integratie van grootschalige accu-energieopslagsystemen (BESS) ter ondersteuning van de stabiliteit van het elektriciteitsnet, integratie van hernieuwbare energie en Europa’s netto nul doelstellingen. Als gamechanger in flexibele energie levert Return betrouwbare energieopslag die de toekomst van schone energie mogelijk maakt.

TINC is een beursgenoteerde investeringsmaatschappij die duurzame waarde wil creëren door te investeren in de infrastructuur voor
de wereld van morgen. TINC participeert in bedrijven die actief zijn in de realisatie en exploitatie van
infrastructuur en heeft een gediversifieerde portefeuille van participaties in focusgebieden zoals publieke infrastructuur
energie-infrastructuur, digitale infrastructuur en selectief vastgoed in België, Frankrijk, Ierland en Nederland.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics