René Branders, voorzitter van Sirris: “Onze industrie heeft een juweel binnen handbereik”

0

René Branders is CEO van FIB Belgium en een industrieel zoals België er veel telt. Hij genoot een solide opleiding als burgerlijk ingenieur, werd vanaf het begin van zijn carrièrebanders geconfronteerd met de uitdagingen en kansen van de mondialisering en is vastbesloten te profiteren van de technologische ontwikkelingen om zijn onderneming verder uit te bouwen.

Sinds juni 2015 is hij ook voorzitter van Sirris. Vanuit die strategische positie ziet hij erop toe dat het collectief centrum van de Belgische technologische industrie investeert in domeinen waarmee wordt tegemoetgekomen aan de reële industriële behoeften van onze sectoren.

Directe toegang tot geavanceerde infrastructuur

Tijdens zijn eerste jaar als voorzitter kon René Branders de acht sites en labo’s van Sirris bezoeken. En hij is enthousiast: “Het is een opmerkelijke structuur die het hele land bestrijkt. Ze biedt de industrie directe toegang tot geavanceerde installaties en technologieën, waarmee haar concrete oplossingen van hoog niveau worden aangereikt. Op het vlak van 3D-printen bijv. is Sirris nog altijd dé referentie in België.”

Of het nu gaat om additive manufacturing-technologieën, nieuwe materialen, ICT of mechatronica, het is zo gemakkelijk om een idee te testen, een prototype te ontwerpen of een duurzamer productieproces op te zetten zonder te hoeven investeren in dure infrastructuur. “Met Sirris heeft de industrie een echt juweel binnen handbereik!”

“De industrie voelt zich thuis bij Sirris”

René Branders heeft de voorbije maanden ook nader kunnen kennismaken met de teams van technologie-experts bij Sirris. “Het zijn mensen met een passie, die samen met de industrie graag uitdagingen aangaan. Ik heb het medeondernemers vaak horen zeggen: bij Sirris steek je wat op. Je ontmoet collega’s die met dezelfde problemen kampen en je vindt een oplossing. De industrie voelt zich thuis bij Sirris.”

Dat is precies wat René Branders als voorzitter in stand wil houden: een onderzoeks- en investeringsstrategie door en voor de industrie.

Zeg wat het probleem is, en Sirris doet de rest

“Er heerst felle concurrentie en ondernemingen worden gedwongen om in te zetten op innovatie. Maar innoveren betekent risico’s nemen, en het kost ook geld. We hebben er daarom alle belang bij om de noodzakelijke innovatietools, -kennis en -expertise voor iedereen beschikbaar te maken. Dat is de rol van Sirris.”

“Mijn wens voor het komende jaar is dat nog meer Belgische ondernemingen zich bewust worden van het juweel dat we met Sirris binnen handbereik hebben en ons hun vragen of problemen voorleggen. Het kost niets om te vragen en het is de eerste stap naar een oplossing. Zeg wat het probleem of de uitdaging is, en Sirris doet de rest”, aldus René Branders.

En hij weet waarover hij het heeft: enkele jaren geleden heeft hij nl. zelf een beroep gedaan op Sirris om het concept van modulaire engineering en om 3D-printen op schaal van ontwerpen van nieuwe machines bij FIB te introduceren. Die samenwerking heeft ertoe geleid dat de onderneming haar businessmodel als producent van hoogtechnologische industrieovens grondig heeft aangepast. Het was – in de woorden van René Branders – “een heuse copernicaanse wending”, die in grote mate heeft bijgedragen aan het internationale succes van de Brabantse kmo.

jaarverslag_2015De grenzen van het mogelijke verleggen

In 2015 ging Sirris samen met 1.500 ondernemingen bijna 2.000 technologische challenges aan, nam het Centrum deel aan ruim 200 collectieve onderzoeksprogramma’s en bleef het investeren in zijn infrastructuur en zijn ontwikkelingsdomeinen. Iedere dag weer verlegt Sirris de grenzen van het mogelijke voor alle Belgische ondernemingen en projectdragers.

De komende jaren zal Sirris trachten om de ervaring die het in haar onderzoek en haar industriële projecten heeft opgedaan op andere sectoren over te dragen. “De oplossingen die we voor een bepaalde sector uitwerken, kunnen ook andere sectoren vooruithelpen of nuttig zijn voor andere toepassingen”, onderstreept René Branders.

“Digitalisering bijv. heeft grote vooruitgang gebracht in alle sectoren. Sirris zal haar ICT-departement dan ook verder uitbouwen om de ondernemingen te helpen bij de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen, intelligente producten, communicerende productiemachines enz.”

Maar die blikverruiming van Sirris gaat veel verder dan ICT. Nieuwe materialen, additive manufacturing of nog microfabricage bieden nu al oplossingen voor geneeskunde, bouw, automobiel en vliegtuigbouw. De uitdagingen die Sirris en de Belgische ondernemingen in 2015 tot een goed einde hebben gebracht, laten doorschemeren dat niets nog onmogelijk is.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics