Record gegroeid Pilz blijft in ‘crisismodus’

0

De Pilz-groep behaalde in het boekjaar 2021 een recordomzet en denkt goed gepositioneerd te zijn voor toekomstige ontwikkelingen – getest en gesterkt door de crisis: ‘Pilz ligt op koers voor groei.’ Pilz, expert op het gebied van veilige automatisering, boekte in 2021 een omzet van 348,4 miljoen euro, een omzetstijging van ongeveer 22 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Na de wereldwijde economische crisis, de cyberaanval en de Covid-pandemie en ondanks aanhoudende knelpunten in de toelevering heeft het familiebedrijf het omzetniveau van voor de crisis in 2018 overtroffen en ‘ligt het opnieuw op groeikoers’.

Foto: Pilz

Het bedrijf verwacht dat 2022 ‘een uitdagend jaar’ wordt, maar kijkt ‘vol vertrouwen naar de toekomst’. ‘De afgelopen jaren hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt en alle medewerkers van Pilz wereldwijd stonden elke dag voor een nieuwe uitdaging. Het resultaat voor 2021 is de bevestiging dat het de moeite waard was. We zijn samen op koers gebleven. Daarvoor zijn mijn broer en ik zeer dankbaar’, aldus Susanne Kunschert, Managing Partner van Pilz GmbH & Co. KG. ‘Pilz is niet alleen crisisbestendig, maar is zelfs sterker uit deze tijd gekomen. Dat hebben we te danken aan de onvermoeibaarheid, de flexibiliteit en vooral de innovatiedrang van onze medewerkers.’

Hoogste omzet in de geschiedenis van de onderneming
Met een omzet van 348,4 miljoen euro, wat neerkomt op een omzetgroei van 21,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, heeft Pilz na jaren van crisis een nieuw omzetrecord in de geschiedenis van de onderneming behaald. Vooral sinds de zomer waren er knelpunten bij de materiaal- en vrachtcapaciteiten, maar toch kon Pilz de levering van componenten aan alle productievestigingen veiligstellen en met 2,4 miljoen apparaten meer produceren dan ooit tevoren.

Plannen voor personeelsuitbreiding in 2022
Het aantal medewerkers wereldwijd bedraagt 2.335 (per 31.12.2021), tegen 2.366 in het voorgaande jaar, een daling van 1,3 procent. Ook in Duitsland is het aantal werknemers licht gedaald: van 1.012 in 2020 tot 993 in 2021 (-1,9 procent). Verplichte ontslagen als gevolg van de wereldwijde economische crisis werden vermeden. In 2022 wil het familiebedrijf opnieuw extra personeel aanwerven. Pilz handhaaft zijn eigen opleidingsprogramma: In 2021 zijn 14 stagiairs op het hoofdkantoor begonnen, waaronder zes studenten van de coöperatieve rijksuniversiteit Baden-Württemberg.

Link magazine editie april 2022 thema OOK HET MKB MOET
‘PARIJS’ HALEN. HOE? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Meer focus op spoorwegsector
Pilz zet zijn omvangrijke en intensieve onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voort en breidt zo zijn technische leidersrol uit. Aan het einde van het jaar was iets minder dan 21 procent van het totale wereldwijde personeelsbestand werkzaam in onderzoek en ontwikkeling. Inhoudelijk concentreert Pilz zijn ontwikkelingsactiviteiten op het thema veiligheid: ‘Als fabrikant van veilige automatiseringsoplossingen houden wij in gelijke mate rekening met aspecten van zowel veiligheid als industriële veiligheid’, legt Thomas Pilz, Managing Partner, uit. Daarom heeft de onderneming haar toch al “veilige” ontwikkelingsprocessen uitgebreid: TÜV Süd heeft de productontwikkeling van Pilz gecertificeerd volgens de industriële veiligheidsnorm IEC 62443-4-1.
Omdat Pilz in de spoorwegtechniek nog meer groeipotentieel ziet, heeft de onderneming een aparte businessunit “Railway” opgericht. Hiermee worden de wereldwijde activiteiten van Pilz gebundeld, zodat het portfolio voor de spoorwegsector, met zijn specifieke eisen, strategisch kan worden ontwikkeld.

Inkoop uiterst moeilijk
Pilz verwacht dat ook 2022 een uitdagend jaar zal worden. De binnenkomende orders mogen dan wel weer op recordhoogte zijn, de inkoop van elektronische componenten, metalen en kunststofgranulaten blijft uiterst moeilijk. Bovendien worden tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne verdere kostenstijgingen verwacht voor grondstoffen en materiaaluitgaven.
Susanne Kunschert legt uit: ‘We blijven in crisismodus. Het Pilz-team staat wereldwijd nog steeds dicht bij elkaar en we willen blijven werken voor en met elkaar, voor onze klanten. Ook de relaties met onze klanten en zakenpartners geven ons kracht. Wij zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.