Ranking octrooiaanvragen: Philips 1, Samsung 2

0

Nederland breekt meerdere records met octrooiaanvragen in 2015

• Het aantal Nederlandse octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB) steeg in 2015 met 3,3%
• Philips is wereldwijd de nieuwe nummer 1 wat betreft het aantal octrooiaanvragen in 2015, Samsung staat op de tweede plaats
• Het aantal verleende octrooien aan Nederlandse bedrijven in 2015 steeg met 17,3%: een nieuw record
• Nederland staat met 4% op de vijfde plaats wat betreft het totaal aantal ingediende octrooiaanvragen bij het EOB
• Nederland staat op de 2e plaats als het gaat om het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners (vorig jaar 3e plaats)
• Noord-Brabant diende – regionaal gezien – de meeste aanvragen in

octrooiaanvragen nederland2015 was voor Nederland een succesvol ‘octrooi jaar’. Dat wordt vandaag duidelijk tijdens de jaarlijkse presentatie van de jaarcijfers van het Europees Octrooibureau (EOB). Nederland vestigde verschillende nieuwe records; in 2015 dienden Nederlandse bedrijven en uitvinders in totaal 7.100 octrooiaanvragen in bij het EOB (2014: 6.874), het hoogste aantal in zeven jaar. De groei van 3,3% ligt daarmee verder boven het EU 28 gemiddelde van 0,3%. Het aantal aan Nederlandse bedrijven verleende octrooien groeide met een record van 17,3% tot 2.000, het hoogste aantal in 10 jaar. Philips is de nieuwe topaanvrager bij het EOB en laat daarmee Samsung achter zich. En met 4% van alle aanvragen, is Nederland naar de vijfde positie geschoven van alle landen die octrooiaanvragen doen bij het EOB. In 2014 bekleedde Nederland de zesde positie.
In het algemeen groeide het aantal Europese octrooiaanvragen bij het EPO in 2015 tot 160.000 (2014: 153 000, +4.8%). (Fig: Groei van aantal octrooiaanvragen). Deze stijging werd met name gevoed door bedrijven uit de Verenigde Staten (+16.4%) en China (+22.2%), terwijl het aandeel van de 38 EOB lidstaten zo goed als stabiel bleef (+0.7%). De top 5 van landen waar de meeste aanvragen vandaan kwamen bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Frankrijk en Nederland.(Fig.: Herkomst van aanvragen)
EOB President Benoît Battistelli: “Europa knooppunt voor uitvinders wereldwijd”
“De aanzienlijke groei van het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau bewijst dat Europa een knooppunt blijft voor uitvinders wereldwijd en een aantrekkelijke technologische markt”, aldus EOB President Benoît Battistelli. “Het weerspiegelt de interesse vanuit het bedrijfsleven en uitvinders om voor kwalitatief hoge octrooibescherming voor de Europese markt te kiezen.” Hij voegde hier verder aan toe: “Ondanks de indrukwekkende groei van het aantal aanvragen van buiten Europa, blijft de balans van het aantal octrooiaanvragen van Europese bedrijven in andere regio’s duidelijk positief. Dit onderstreept het innovatieve vermogen van de Europese economie.” (Fig.: Verloop van octrooiaanvragen tussen EOB en IP5 landen)

Philips en DSM Nederlandse topaanvragers
Met 2.402 aanvragen was Philips veruit de meest actieve Nederlandse aanvrager bij het EOB, gevolgd door DSM (760), Airbus (667), Shell (305) en NXP (247). (Fig. Nederlandse top aanvragers bij het EOB) Binnen de belangrijkste technologische gebieden groeide het aantal aanvragen het meest in de categorieën Organische fijnchemie (+22%), Motoren, Pompen en Turbines (+18%) en Transport (16%), waarin veel octrooiaanvragen voor de automotive branche worden gedaan. In het algemeen deed Nederland de meeste octrooiaanvragen voor Medische Technologie (11%), Biotechnologie (9%), en Elektrische machines, apparaten en energie (9%).
Noord-Brabant provincie met de meeste octrooiaanvragen
Regionaal gezien diende Noord-Brabant met 48% de meeste octrooiaanvragen in, gevolgd door Zuid-Holland (16.3%) en Limburg (15.9%). De grootste groei in het aantal aanvragen was te zien in Flevoland (+54%) en Gelderland (+30%). Wat de steden betreft, staat Eindhoven veruit bovenaan met 2.680 patentaanvragen, daarmee Amsterdam (384), en Rotterdam (223) ver achter zich latend.
Philips nummer 1 bij bedrijven
Philips pakte ook de eerste plaats onder de bedrijven die in 2015 wereldwijd de meeste octrooiaanvragen indienden bij het EOB. Op nummer twee staat Samsung, gevolgd door LG, Huawei and Siemens. In de top 10 bevinden zich vier Europese bedrijven, drie uit de Verenigde Staten, twee uit Korea en één uit China.

Europees beeld varieert
2015 liet onder Europese landen een gevarieerd beeld zien als het gaat om octrooiaanvragen. Italië doorbrak de negatieve spiraal van de afgelopen vier jaar met 9% meer aanvragen, net als Spanje (+3.8%). België (+5.9%) en Engeland (+5.7%) continueerden hun groei, net als Nederland (+3.3%) en Zwitserland (+2.6%). Andere landen zoals Frankrijk (+1.6%), Oostenrijk (+1,4%) en Zweden (-0.9%) bleven min of meer op hetzelfde niveau, terwijl het aantal aanvragen van Duitsland weer daalde (-3.2%). Ook Finland (-8.3%) en Denemarken (-2.7%) hadden minder aanvragen.
Medische technologie, Digitale communicatie en Computers meest populair
Medische technologie was in 2015 wederom het werkveld met het hoogste aantal octrooiaanvragen, met een verdere groei van 11% ten opzichte van 2014. Andere categorieën met een significante groei zijn Motoren, pompen en turbines (+18%) – hier worden veel octrooiaanvragen gedaan die te maken hebben met schone energie – , Geneesmiddelen (+10%), Meetsystemen (+8%) en Computers (+8%).
Aantal aanvragen per hoofd van de bevolking: Nederland op twee
Europa ‘s potentieel in termen van innovatie wordt ook wel uitgedrukt in het aantal Europese octrooiaanvragen in relatie tot het aantal inwoners van een land. Zwitserland voert in 2015 wederom de ranglijst aan met 873 aanvragen per miljoen inwoners. Nederland staat nu op de tweede plaats met 419 aanvragen (vorig jaar op de derde plaats), op drie Zweden (392), gevolgd door Finland (365) en Denemarken (346). Het EU gemiddelde was 132. Het eerste niet-Europese land op de ranglijst is Japan (169), op de negende plaats. (Fig.: Aanvragen per miljoen inwoners).
Voor meer gedetailleerde statistieken en rapportage met betrekking tot 2015 zie het Jaarlijkse rapport van het EOB.

Over het EOB
Met bijna 7.000 medewerkers is het Europees Octrooibureau (EOB) een van de grootste Europese openbare instellingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in München, er zijn eveneens vestigingen in Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Het EOB werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Dankzij de gecentraliseerde octrooiprocedure van het EOB kunnen uitvinders hun uitvindingen op een bijzonder doeltreffende manier in de 38 landen die lid zijn van het Europees Octrooibureau beschermen. Het EOB is bovendien ‘s werelds toonaangevende instantie op het gebied van octrooi-informatie en octrooi-onderzoek.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics