Provincie Gelderland wil met financiers 1 miljard euro in Gelderland investeren

0

Provincie Gelderland omarmt de boodschap van het Rijk om vooral te investeren in de toekomst van Nederland. Naast de al bestaande investeringen wil het Gelders college €210 miljoen euro vrijmaken om de grote uitdagingen op te pakken. Denk aan onder andere de stikstofproblematiek, de klimaat- en energietransitie en de omslag naar een duurzamer landbouw. Deze opgaven hebben gemeenschappelijk dat ze meerdere jaren vergen, dat ze invloed hebben op elkaar en dat we ze niet alleen kunnen oppakken. De provincie kan ze alleen aanpakken in nauwe samenwerking met en medefinanciering door andere overheden en  het bedrijfsleven en de kapitaalmarkt. Het Gelders bestuur verwacht dat met deze inzet ook andere financiers over de brug zullen willen komen en dat er daarmee in totaal zo’n 1 miljard euro in Gelderland geïnvesteerd kan worden.

De kapitaalmarkt zal pas willen investeren in Gelderse projecten als er vertrouwen bestaat dat de provincie zich voor meerdere jaren verbindt aan een opgave. Mede daarom spreekt het college over lange-termijninvesteringen. Van de 210 miljoen is het grootste deel revolverend. Het is met andere woorden de bedoeling dat het geld ook weer terugvloeit naar de provinciekas, om daarna weer opnieuw ingezet te kunnen worden. Een kleiner deel, 10 miljoen, is subsidie.

Later dit jaar zal het college een uitgewerkt voorstel aan Provinciale Staten voorleggen.

Gedeputeerde Jan Markink vindt dit een goed voorbeeld van de Gelderse werkwijze: ‘We zetten het doel, de opgave, centraal en zoeken daarbij partners die een goede rol kunnen en soms ook moeten spelen. We bieden hen wat en we vragen ook hun inzet. Alleen op die manier kunnen we Gelderland ook in de toekomst sterk houden.”

 toekomst

De provincie zet zich met deze stap nog nadrukkelijker op de kaart als een provincie die in de toekomst investeert. Nog vorige week riep Gelderland, samen met Overijssel, het rijk op vooral te investeren in de toekomst en de technologie die daarbij hoort, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en medische technologie. In beide staan deze provincies landelijk aan de top.

En in de aanpak van de COVID-crisis zet Gelderland vooral in op die sectoren die ook in de toekomst van groot belang zijn. Daarvoor heeft de provincie tot nu toe 60 miljoen vrijgemaakt.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics