Prof. dr. Silvia Lenaerts van de Universiteit Antwerpen volgt Frank Baaijens op als TU/e-rector

0

Silvia Lenaerts wordt de nieuwe rector magnificus van de Technische Universiteit Eindhoven. Momenteel is ze professor en vicerector Valorisatie & Ontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Op 11 mei draagt de huidige TU/e-rector, Frank Baaijens, de ambtsketen aan haar over.

Sinds 2007 leidt Lenaerts (1966) de Sustainable Energy, Air and Water Technology Group die ze in Antwerpen oprichtte. De Belgische professor is sinds 2016 ook vicerector Valorisatie &Ontwikkeling. In deze rol fungeert ze als katalysator en verbinder voor het Antwerpse innovatie-ecosysteem. Lenaerts bekleedt een groot aantal leidinggevende functies in de academische wereld en daarbuiten, waaronder in de raad van bestuur van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Ze studeerde en promoveerde aan de KU Leuven en IMEC. Zij wordt de eerste vrouwelijke rector van de TU/e.

Link magazine editie december 2022 | jaargang 24 thema: B2B-marketing: veel meer dan goede klantrelatie opbouwen. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

“We zijn ontzettend blij en trots dat we mevrouw Lenaerts kunnen benoemen tot nieuwe rector magnificus”, zegt Peter Wennink, voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e. “De adviescommissie was unaniem enthousiast over haar kwaliteiten. In haar hebben we een sterke rector, een topwetenschapper met ruime ervaring in onderzoek en onderwijs. Ze biedt overtuigende verbindende kwaliteiten, sterk leiderschap en uitstekende complementariteit met de twee andere leden van de Raad van Bestuur. Samen zijn we ervan overtuigd dat zij het ideale bestuur vormen om de grote verwachte ontwikkelingen van de universiteit vorm te geven en te begeleiden.”

“Ik ben erg blij met de komst van Silvia Lenaerts als nieuwe rector”, zegt Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e. “Ze heeft een enorme bestuurlijke ervaring, zowel binnen als buiten de universitaire wereld, en beschikt over veel daadkracht en gedrevenheid. Dit zijn kwaliteiten die van onschatbare waarde zullen blijken bij het realiseren van de groeiambities van de TU/e.”

“Ik vind het een eer en een genoegen om deze verantwoordelijkheid op me te nemen aan de TU/e, een topuniversiteit met een centrale rol in een van Europa’s sterkste hightech ecosystemen”, zegt Silvia Lenaerts. “Ik geloof in mensen en de verbindingen tussen mensen. Ik geloof in samen groeien door vertrouwen, openheid en langdurige samenwerking om samen te bouwen aan een slimme en duurzame samenleving. Ik kijk er erg naar uit om met iedereen aan de TU/e samen te werken.”

Lenaerts volgt Frank Baaijens op, de afgelopen acht jaar rector magnificus van de TU/e. Vanaf 11 mei zet Baaijens zijn werk voort als hoogleraar binnen de afdeling Biomedische Technologie en het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen. Ook krijgt hij een adviserende rol voor onderwijs en onderzoek op het gebied van medische technologie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics