Proeftuin Thermoplastische Composieten van start

0

Bedrijven uit Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland, DPI Value Centre en Brightlands Materials Center te Sittard-Geleen gaan samenwerken aan toepassingen van ‘thermoplastische composieten’, extreem sterke en stijve kunststoffen.

Het proeftuinproject Thermoplastische Composieten heeft als doel om de samenwerking tussen bedrijven in Zuid-Nederland te bevorderen, waardoor de concurrentiepositie van deze bedrijven wordt versterkt. Daarvoor wordt op Brightlands Chemelot Campus een open-innovatieomgeving gecreëerd voor het ontwikkelen en testen van technologische en vernieuwende producten.

Initiatiefnemer van de proeftuin is het onderzoekscentrum Brightlands Materials Center, gevestigd op de campus. Het centrum investeert in verwerkings- en onderzoeksapparatuur en het stelt deskundigheid en bedieningspersoneel ter beschikking.

DPI Value Center te Eindhoven speelde een belangrijke rol om de bedrijven bij elkaar te krijgen. Jos Lobée, bij DPI Value Centre projectmanager van het proeftuinproject zegt: “Vanuit dit proeftuinproject kunnen we een boost geven aan innovatieve toepassingen van thermoplastische composieten. We zijn erin geslaagd om een breed scala aan partijen uit de industrie aan tafel te krijgen. Het is prachtig om te zien dat tussen partijen verrassende combinaties tot stand komen die er anders niet geweest waren.

Marnix van Gurp

Marnix van Gurp

Onderzoek sluit aan op praktijk
Marnix van Gurp, Managing Director Brightlands Materials Center zegt: “Dit proeftuinproject sluit prima aan bij het Lightweight Automotive programma van ons onderzoekscentrum, waarbij we naar de toepassing van composieten in de automobielindustrie kijken. We ontwikkelen hoogwaardige kennis op het gebied van hechting, verwerking, ontwerp en engineering, kennis die direct in de praktijk van bedrijven kan worden toegepast.

Composieten zijn materialen die uit verschillende componenten zijn opgebouwd, zoals glasvezels of carbonvezels, samen met gewone kunststoffen. Thermoplasten zijn kunststoffen die bij verhitting zacht worden, waardoor hergebruik mogelijk is. In de proeftuin wordt fundamentele en toegepaste kennis over deze materialen vertaald naar de praktijk van grotere bedrijven en het mkb.

Voorbeelden van toegevoegde waarde
De deelnemende bedrijven verwachten dankzij het proeftuinproject nieuwe klanten te kunnen bedienen in andere sectoren, zowel in de Nederlandse als in de Duitse exportmarkt, waardoor zij een toename in de omzet en werkgelegenheid kunnen realiseren.

In het project zijn concrete werkpakketten geformuleerd. Bijvoorbeeld een werkpakket dat is gericht op het verwerken van restanten koolstofvezel tot producten met een hoge toegevoegde waarde. Een ander voorbeeld is het ontwikkelen van een matrijs voor het maken van monsters voor een hechtingstest tussen thermoplastisch composiet en gewone kunststoffen. Bij toepassingen kan worden gedacht aan neuzen met koolstofvezels voor veiligheidsschoenen, consumentenelektronica en vliegtuigcabines. Verder zijn er werkpakketten voor het omspuiten van composieten en kogelwerende panelen.

Brightlands Materials Center heeft werkpakketten rond hechting en modellering en rond engineering en design. Bovendien zorgt het onderzoekscentrum voor de investeringen en de exploitatie. DPI Value Centre verzorgt het projectmanagement en business development.

Het is belangrijk dat de proeftuin na afloop van het project blijft voortbestaan, zodat het bedrijfsleven en de onderzoekers er de vruchten van blijven plukken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics