Productie industrie 0,3 procent hoger in januari

0

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse productie industrie was in januari 0,3 procent hoger dan in januari 2019, maakt het CBS bekend. In de twee voorgaande maanden kromp de productie op jaarbasis.

Productie machine-industrie groeit

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie het sterkst. In iets meer dan de helft van de bedrijfsklassen in de industrie kromp de productie op jaarbasis.

Trend redelijk vlak

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van december 2019 op januari 2020 steeg de productie met 3,1 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Producentenvertrouwen stijgt

Het producentenvertrouwen industrie is in februari 2020 gestegen ten opzichte van een maand eerder. De ondernemers waren vooral positiever over de orderpositie en de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) was in februari voor de derde maand op rij minder negatief dan een maand eerder. Ze zijn vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in januari met ruim 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics