Premier Rutte opent fieldlab ‘vertaalafspraken’ op Hannover Messe

0

Met een druk op de knop openden premier Mark Rutte en FME– en Smart Industry-voorzitter Ineke Dezentje vandaag op de Hannover Messe het fieldlab The Smart Connected Supplier Network. Het fieldlab legt de focus op samenwerken en informatie delen in de high-tech toeleverketen over bedrijfsgrenzen heen. Een veilige efficiënte uitwisseling van data tussen industriële partners kan naar schatting tot wel 20 procent schelen aan fouten en dus kosten.

Dit fieldlab is een initiatief van de topsector HTSM, Brainport Industries, softwareleveranciers en TNO om de high-tech maakindustrie te ondersteunen bij het digitaliseren van de keten. Dit nieuwe fieldlab is één van de 10 fieldlabs uit de Nederlandse Smart Industry Actieagenda die zich richt op het – met slimme ICT – stroomlijnen en verbeteren van het industriële proces. In het smart connected supplier network van het fieldlab moet het veel gemakkelijker worden om data – als product- of ontwerpdata en offerte- en ordergegevens – veilig, betrouwbaar en snel te delen zonder dat dat belemmerd wordt door de verschillende gebruikte systemen (interoperabiliteit). Het toelevernetwerk waar het fieldlab zich op richt bestaat uit de circa 300 toeleverende bedrijven van grote high-tech bedrijven als ASML, Thales en Philips Healthcare.

Vertaalafspraken
Maakbedrijven als NTS-Group, KMWE en Euro-Techniek en hun ICT-leveranciers ISAH en MKG zijn onder begeleiding van TNO gestart met het ‘digitaliseren van de keten’. In zogeheten pressure cookers zijn al afspraken gemaakt over de wijze waarop orders digitaal uitgewisseld kunnen worden tussen klanten en leveranciers. Het systeem vertaalt als het ware de informatie van het ene bedrijf naar het andere zodat de deelnemers gewoon hun eigen softwarepakketten en eigen terminologie kunnen blijven gebruiken. Maakbedrijven kunnen met deze afspraken veel tijd en veel tijd en geld besparen doordat systemen beter op elkaar aansluiten.

Één vertaaltabel
De bedoeling is, aldus Sam Helmer, programmamanager Smart Industry en mede-trekker van het fieldlab, te komen tot één vertaaltabel: ‘Daarin staan alle termen en begrippen en de synoniemen ervoor die in de keten gebruikt worden bij het opstellen van orders, facturen, planningen en (3D-CAD)-ontwerpen. De bedoeling is dat met die vertaaltabel leveranciers van ERP- en PLM-software hun producten kunnen aanpassen zodat die automatisch bedrijfspecifieke termen vertalen naar de generieke. Het fieldlab biedt een testomgeving waar de software leveranciers samen met de maakbedrijven ketentesten kunnen uitvoeren.’

Minder communicatiefouten
De slimme genetwerkte toeleverketen kan op termijn internationaal doorbreken door zijn lagere transactiekosten en minder uitval door communicatiefouten. In het eindbeeld zijn drie cruciale factoren op orde: data kan én eenvoudig gedeeld worden (gemak/laagdrempelig) én op een betrouwbare manier (governance/veiligheid) én de data is interoperabel.

Financiering
Voor de financiering wordt gebruikt gemaakt van 8,5 ton aan TKI-gelden van EZ, 3,5 ton meer dan eerder vrijgemaakt. Voorts hebben de deelnemende bedrijven NTS, KMWE, Eurotechniek, ISAH en MKG plus Brainport Industries voor 2,5 ton aan uren toegezegd. Ook staat er nog een EFRO-aanvraag voor 900.000 euro uit. ‘Als die toegekend wordt zal een tweede, grotere groep van bedrijven ook nog eens voor 9 ton aan uren gaan inzetten.’ Onder die tweede groep vallen maakbedrijven als Hittech, Neways en Frencken. En software partijen als Tradecloud en Mag45. Of de EFRO-subsidie wordt toegekend is afwachten; afgelopen najaar werd de aanvraag in de eerste ronde nog afgewezen. De uitslag wordt in de loop van juni bekend.

Nederlands Duitse Security samenwerking.
Op gebied van de veiligheid van de uitgewisselde informatie zal het fieldlab The Smart Connected Supplier Network samenwerken met het door Thales geïnitieerde fieldlab The Garden en het door de Duitse Overheid en Fraunhofer geïnitieerde Industrial Data Space-initiatief. Voor dat laatste is 13 april jl. een MOU getekend tussen TNO en Fraunhofer.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics