Predictive maintenance: ‘Onvoorstelbaar voorspelbaar’

0

Predictive maintenance breed toepasbaar maken door de (keten)samenwerking tussen machinebouwer, eindgebruiker, technisch solution provider en leveranciers te vergroten. Daar draaide het om in het kennis-event dat industrieel toeleverancier itsme eind vorige maand in Eindhoven organiseerde. Zo’n 130 klanten en relaties kwamen af op het gevarieerde en onderhoudende programma, dat het label ‘Onvoorstelbaar voorspelbaar’ meekreeg.

Jarno Duursma

Kennis-event itsme combineert technische informatie met menselijke maat

Wat is de invloed van kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence) op wie we zijn en wat we doen? Jarno Duursma schetste daar een boeiend beeld van. Deze trendwatcher, futurist, auteur en TEDx-spreker werkt aan alweer zijn vijfde boek over digitale technologie. De titel heeft-ie al: ‘Algorithms in, Humans out’, met als ondertitel ‘How to stay human in the era of artificial intelligence’.

Voors en tegens

Duursma ziet grote voordelen van de deep learning AI-systemen die in sneltreinvaart steeds meer vaardigheden krijgen die tot dusver als puur menselijk beschouwd werden: zien, horen, redeneren – zelfs emoties herkennen. Zoals in de gezondheidszorg: ‘Systemen herkennen huidkanker of een burn-out veel beter en vroeger dan artsen dat kunnen.’ Maar natuurlijk kan AI ook verkeerd gebruikt worden, stelt Duursma. Bijvoorbeeld door regimes die met behulp van geavanceerde gezichts- en zoetjes aan ook gedragsherkenning de bevolking onder de knoet willen houden. ‘Omarm de digitalisering, maar verlies daarbij de menselijke maat niet uit het oog’, luidt zijn advies. Later die middag hield Jarno Duursma nóg een voordracht over blockchain en crypto-currencies zoals bitcoin.

Klaas de Vos,

Leverbaarheid

Predictive maintenance staat of valt met de beschikbaarheid van mechanische en elektrische onderdelen die aan vervanging toe zijn. Volgens Klaas de Vos, bij itsme verantwoordelijk voor industrial automation, hebben veel machinebouwers en eindgebruikers geen idee welke onderdelen er precies in hun machines zitten, laat staan hoe lang die nog leverbaar zijn. Een van de diensten van itsme bestaat uit een audit/inventarisatie van essentiële componenten in een machine, en een periodieke update van welke componenten of modules bij leveranciers zijn of binnenkort worden uitgefaseerd. De Vos: ‘In sensortechnologie zie je vaak dat de dimensies van het nieuwe product anders zijn: dikker, dunner, wellicht een ander ophangbeugeltje. En in de nieuwe PLC’s zitten soms compleet nieuwe processors. Dat maakt vervangen complex.’ Zijn boodschap: ‘Inzicht en risicoanalyse kunnen ongewenste machinestilstand voorkomen.’

Ketenintegratie

De Vos beklemtoonde verder dat meer openheid van zaken (de tijd van) stilstand kunnen reduceren. ‘Hoe meer info jullie ons geven over jullie producten, hoe beter wij jullie kunnen informeren over de leverbaarheid en eventuele alternatieven – ketenintegratie, met itsme als een van de tandwieltjes.’ In een andere break-outsessie lag de focus op aandrijftechniek (motion).

‘Inzicht en risicoanalyse kunnen ongewenste machinestilstand voorkomen’

Los daarvan stonden in Het Ketelhuis – op het complex van GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven), waar het kennis-event plaatsvond – de nodige stands. Hier presenteerden negen leveranciers een aantal concrete oplossingen voor predictive maintenance en condition-based monitoring: ABB, Danfoss, Henkel, Leuze electronic, Phoenix Contact, Rittal, Schneider Electric, Siemens en Weidmüller, die tevens het event mede mogelijk gemaakt hebben. Medesponsor en beveiligingsspecialist Pilz ontbrak in het rijtje. ‘Predictive maintenance staat bij ons nog in de kinderschoenen’, verklaart een representant van het bedrijf. ‘Wij zijn hier om te ontdekken wat er ondertussen op dat vlak al mogelijk is.’

Richard de Hoop

Muzikale show

Veel technische zaken passeerden die middag de revue, echter zonder dat de menselijke maat werd vergeten. Daar zorgde ook het optreden van professioneel spreker, auteur en – ja, ook hij – TEDx-spreker Richard de Hoop voor. In zijn wervelende voordracht vergeleek hij karakters van mensen met muziekinstrumenten – en samenwerken, teamwork, in een bedrijf met spelen in een orkest. Een muzikale ontdekkingsreis met als moraal: formeer swingende teams, dan is de kans op succes het grootst.

Dat er regelmatig ook feedback uit de zaal kwam, was niet in de laatste plaats te danken aan het spontane, enthousiaste en professionele optreden van dagvoorzitter Bodielle Nooitgedagt. Het kennis-event werd afgesloten met een walking dinner – met volop kans om te netwerken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics