PLM voor software

0

THEMA: Software-centric verandert de keten: nieuwe businessmodellen en krachtsverhoudingen, Link 1 2016

De software voor een auto telt tegenwoordig wel 100 miljoen coderegels, zegt Bas Kuper, directeur Benelux van Siemens Industry Software, om te illustreren dat software inderdaad dominant is. Productinnovatie en -differentiatie in de automotive draait voor tachtig procent om software en elektronica. Naast de besturingssoftware voor de auto en andere machines groeit ook de software voor het ontwerpen van die complexe systemen. Dit weerspiegelt zich onder meer in de opkomst van model-based design. Siemens biedt in zijn ontwerpomgeving complete bibliotheken met modellen van (sub)systemen om snel een compleet model op te bouwen. Die modellen kunnen uiteindelijk worden gebruikt om daaruit automatisch de besturing (software) te genereren. Maar eerst kunnen er simulaties mee worden uitgevoerd om het gedrag van die complexe systemen virtueel te testen. Dit bespaart tijd en kosten voor fysieke prototyping.

Overname LMS en Polarion

Reden waarom Siemens ruim drie jaar geleden het Belgische LMS overnam, specialist op het gebied van mechatronische simulatie- en testsoftware. Een heel recente overname betreft Polarion, een Zwitserse specialist in Application Lifecycle Management. ALM verzorgt als de software-pendant van PLM (Product Lifecycle Management) het beheer van alle softwarecomponenten en -applicaties gedurende de gehele productlifecycle. Kuper: ‘Bedrijven zijn zich meer dan ooit bewust dat softwaremanagement integraal onderdeel is van hun productontwikkeling. Voor ons was ALM de missing link in ‘system-driven product development’. Zonder die systeemgedreven benadering kunnen grote klanten de complexiteit van hun producten met een toenemende software-inhoud niet meer managen. Je ziet ook dat oem’ers meer en meer richting integrale uitbesteding gaan, waarbij ze naast mechanica en elektronica ook de software voor een (sub)module bij hun supplier leggen. Met ALM geïntegreerd in PLM wordt dat een heel stuk makkelijker.’

Wat Polarion uniek maakt, volgens consultant Pieter Dejonghe van Siemens PLM Software, is de mogelijkheid om de variabiliteit in software requirements te beheren. ‘De trend is mass customization en dat kun je vaak beter aan de softwarekant dan aan de hardwarekant regelen.’ Voor gereguleerde industrieën als de automotive, aerospace en medische technologie biedt Polarion speciale templates die helpen om ook op softwaregebied aan de regelgeving te voldoen. Polarion zal nog verder worden geïntegreerd in Siemens’ PLM-omgeving Teamcenter.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics