PlantLab ontvangt 50 miljoen euro groeikapitaal om de expansie buiten Nederland te versnellen.

0

De Nederlandse indoor farming pionier PlantLab heeft een injectie van €50 miljoen ontvangen in een nieuwe financieringsronde geleid door De Hoge Dennen Capital. Het geld zal worden gebruikt om meer productielocaties buiten Nederland te openen, in Noord-Amerika en Europa. Hierdoor wordt het mogelijk om overal op grote schaal verse, gezonde en lekkere groenten te telen, dicht bij de consument en zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. In totaal is er inmiddels €120 miljoen in het bedrijf geïnvesteerd.

Schaalvergroting financiert verdere uitbreiding in Noord-Amerika en Europa

In de afgelopen 10 jaar heeft PlantLab een baanbrekende technologie ontwikkeld voor innovatieve stadslandbouw. Deze gepatenteerde technologie wordt al gebruikt op de 15.000 m² grote commerciële productielocatie in Amsterdam en op locaties in Indianapolis en de Bahama’s. Op een oppervlakte niet groter dan twee voetbalvelden kunnen genoeg gewassen worden geteeld om een stad van 100.000 inwoners elke dag van 200 gram verse groenten te voorzien. PlantLab richt zich momenteel op het telen van saladegroenten, kruiden, tomaten en komkommers, maar heeft al het nodige onderzoek gedaan voor het telen van een groot aantal andere commerciële gewassen.

Leon van Duijn

Klaar om verder op te schalen

“De afgelopen 10 jaar hebben we samen met de pioniers van het bedrijf keihard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van onze technologie”, vertelt Leon van Duijn, een van de oprichters van PlantLab. “Onze technologie lost belangrijke vraagstukken in ons voedselsysteem op en wordt al met succes toegepast op commerciële productielocaties in Nederland, de VS en de Bahama’s. We zijn nu klaar om de volgende stap te zetten en onze activiteiten op te schalen naar het volgende niveau, dat is ook de reden waarom we ons personeelsbestand het afgelopen jaar hebben verdubbeld.”

Eelco Ockers. Foto Plantlab

“We zijn blij dat De Hoge Dennen investeert in onze verdere groei”, zegt Eelco Ockers, CEO van PlantLab. “Met deze innovatieve technologie kunnen we de toekomstige voedselvoorziening van onze planeet nog vele jaren vormgeven. Het potentieel is enorm. Onze productielocatie in Amsterdam heeft al bewezen dat de technologie zeer geschikt is voor grootschalige stadslandbouw. Van Gelder en Picnic behoren al tot ons klantenbestand in Nederland, en ook onze locaties in Indianapolis en de Bahama’s groeien snel. Deze laatste kapitaalinjectie stelt ons nu in staat om onze expansie buiten Nederland te versnellen.”

Link magazine editie december thema 2021 Sociale Innovatie: Beter innoveren, beter produceren. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

De Hoge Dennen is onderdeel van de investeringstak van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. Het investeerde eerder onder meer in de online supermarkt Picnic, het deel-scooterconcept Felyx en het elektrische fietsenmerk QWIC. De Hoge Dennen’s CFO Jelle Roodbeen: “Wij denken dat de innovatieve technologie van PlantLab een game-changer zal zijn op wereldschaal. Het maakt verse, gezonde en lekkere groenten beschikbaar voor consumenten, waar ze ook zijn, en het zal dat betaalbaar en duurzaam doen.”

De technologie van PlantLab maakt het mogelijk om overal ter wereld groenten te verbouwen, waaronder gewassen als tomaten, komkommers, basilicum en munt. Dit kan zelfs op onvruchtbare grond of in stedelijke gebieden. Dankzij de geoptimaliseerde temperatuur-, vocht- en lichtregeling kunnen de gewassen hun volledige potentieel bereiken met een vermindering van 95% van de benodigde hoeveelheid water en zonder gebruik van chemische gewasbestrijdingsmiddelen. Het licht wordt geleverd door speciaal ontwikkelde LED’s, die de specifieke golflengte genereren die de planten nodig hebben voor de fotosynthese. Omdat de productielocaties zich in de buurt van afnemers en consumenten kunnen bevinden, hoeven de gewassen niet meer over lange afstanden te worden getransporteerd, wat de CO2-uitstoot, de kosten en de voedselverspilling sterk vermindert.

PlantLab heeft haar R&D-centrum in Den Bosch, het grootste centrum voor verticale landbouw ter wereld. Haar commerciële productielocatie in Amsterdam is de grootste van Europa. Naast de locatie in Amsterdam heeft PlantLab ook productielocaties in Indianapolis (Indiana, VS) en de Bahama’s. Het bedrijf breidt momenteel ook zijn activiteiten in de VS en Europa uit. Momenteel heeft het internationaal meer dan 100 mensen in dienst.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics