Personeelstekort toenemend probleem voor Nederlandse handels- en productiebedrijven

0

De vraag naar diensten van Nederlandse handels- en productiebedrijven neemt onder invloed van de groeiende economie nog altijd toe. Tegelijk worden bedrijven in hoge mate beïnvloed door technologische ontwikkelingen.

Dat betekent dat de bedrijven meer én ander personeel nodig zullen hebben. Bij handels- en productiebedrijven zijn op dit moment bijna 60 vacatures op 1000 banen niet in te vullen door de krapte op de arbeidsmarkt. Ter illustratie: dit is meer dan in de bouw (52 vacatures op 1000 banen) en in de horeca (45 vacatures op 1000 banen). De personeelstekorten raken zowel HR- als logistieke professionals en zorgen voor nadelige effecten, zoals omzetverlies en risicovolle situaties binnen het bedrijf.

Dit blijkt uit het onderzoek dat bedrijvenvereniging evofenedex en ABN AMRO hebben uitgevoerd onder 219 bedrijven. Zowel HR-managers als logistiek managers verwachten dat de personeelstekorten in de nabije toekomst blijven oplopen. Aangezien de personeelstekorten structureel van aard zijn, is volgens evofenedex en ABN AMRO vooral innovatie nodig.

De ontwikkelingen in de logistieke keten vragen om andere vaardigheden en kennis van de medewerkers. Dat de digitaliseringstrend ook bij handels- en productiebedrijven doorzet, blijkt uit het gegeven dat bij bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven digitaliseringsslagen zijn gemaakt. Ruim een derde van de bedrijven voorspelt dat het aandeel HBO-functies mede hierdoor in hun bedrijf de aankomende jaren flink zal gaan stijgen. Bedrijven realiseren zich dat er ander personeel en andere vaardigheden nodig zijn, maar het HR-beleid sluit daar nog niet voldoende bij aan. Zo valt het aanbod van – en budget voor – opleidingen en cursussen tegen. Bij de overgrote meerderheid van de ondervraagde bedrijven is er geen eigen opleidingsbudget per medewerker, zo blijkt uit het onderzoek. Dat maakt het voor huidig personeel lastig om aan de benodigde sociale en digitale vaardigheden te komen.

Jong personeel

Ook gaat het ten koste van de aantrekkelijkheid van de logistieke functies voor jong personeel dat ontwikkeling belangrijk vindt. De komende jaren verwachten handels- en productiebedrijven dan ook dat het vinden en behouden van medewerkers tussen de 25 en 34 jaar moeilijk wordt. Bedrijven maken tevens nog weinig gebruik van de mogelijkheden voor robotisering: ruim de helft van de bedrijven heeft geen plannen voor robotisering.

Om de noodzakelijke verandering mogelijk te maken, is strategisch personeelsbeleid noodzakelijk. Sander Nieuwenhuizen, senior manager evofenedex: “Om toekomstbestendig te kunnen zijn, is het belangrijk voor handels- en productiebedrijven om proactief in kaart te brengen welke vaardigheden nodig zijn en hoe dit tot stand kan worden gebracht. Jong logistiek personeel is momenteel moeilijk aan te trekken en de aankomende jaren wordt verwacht dat dit nog moeilijker wordt. Door te investeren in huidig personeel, via opleidingen en cursussen, kunnen bedrijven kwalitatief goed personeel vinden, binden en benutten. Tevens is het aan te raden om de mogelijkheden die het (deels) robotiseren van processen voor het bedrijf biedt, goed uit te zoeken. De toegevoegde waarde van robotisering als het gaat om efficiency, nieuwe functies of het oplossen van personeelstekorten, is vaak toegankelijker dan gedacht.”

Mens&werk in de logistiek

Om handels- en productiebedrijven meer en beter inzicht te geven in de gevolgen van de veranderende arbeidsmarkt organiseert bedrijvenvereniging evofenedex op donderdag 3 oktober 2019 samen met ABN AMRO het nieuwe jaarlijkse evenement Mens&werk in de logistiek. Het evenement richt zich zowel op HR- als logistiek professionals. Via de workshops kunnen bezoekers hun dag zelf indelen. Denk onder meer aan workshops over de inzet van robotisering, het meekrijgen van medewerkers op de werkvloer bij veranderingen, nieuwe manieren van personeel werven, inzet van de inclusieve arbeidsmarkt en de Wet Arbeidsmarkt in Balans. De dag wordt afgesloten met een presentatie van ABN AMRO over de resultaten van het gezamenlijke onderzoek ‘De inzet van strategisch personeelsbeleid bij Nederlandse handels- en productiebedrijven’.

Aanmelden

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics