Personalia: Over benoemingen en aanstellingen van mensen in de Nederlandse en Vlaamse industrie van deze maand.

0

Personalia: Over benoemingen en aanstellingen van mensen in de Nederlandse en Vlaamse industrie van deze maand.

ASML-topmannen Peter Wennink en Martin van den Brink stoppen

De raad van commissarissen van ASML wil de Fransman Christophe Fouquet, momenteel ASML’s chief business officer en lid van de raad van bestuur, benoemen tot de volgende president en ceo van het bedrijf. Als de aandeelhouders akkoord gaan, gaat de aanstelling in per 24 april 2024. Op dezelfde datum zullen de huidige ASML-topmannen Peter Wennink en Martin van den Brink terugtreden (lees ook het hoofdredactioneel op pagina 5).

Wennink: ‘Ik ben blij dat we zo’n sterke opvolger hebben weten te vinden om ASML te leiden vanaf april volgend jaar. Christophe werkt al 15 jaar bij ASML, met een grote focus op de technologie, producten en klanten van ASML. Hij begon zijn ASML-carrière bij DUV en gaf vervolgens leiding aan twee van de snelgroeiende bedrijfsonderdelen van ASML – de Applications-activiteiten en EUV – en meer recentelijk aan alle ASML-businesses. We delen het ASML-DNA van samenwerking en partnerschap.’

Van den Brink voegt toe: ‘Het was een voorrecht om samen met Peter ASML te leiden en een sterke focus op product-, technologie- en engineeringcapaciteiten te hebben gebracht voor het bedrijf en zijn leveranciers. Ik ben trots op de innovaties die we de afgelopen decennia samen met onze klanten hebben gerealiseerd. Mijn samenwerking met Christophe is al vele jaren zeer nauw en vruchtbaar, en ik ben er trots op dat ASML een technoloog als Christophe heeft kunnen groeien tot ceo.’

Daarnaast heeft de raad van commissarissen aangekondigd dat het Jim Koonmen zal voordragen als chief customer officer, een nieuwe functie binnen ASML’s raad van bestuur. Die positie onderstreept volgens de Veldhovense techgigant zijn ambitie om voortdurend beter in te spelen op de behoeften van klanten en om consequent hoogwaardige producten en diensten te leveren. Koonmen trad in 2007 in dienst bij ASML via de overname van Brion, waar hij van 2008 tot 2015 algemeen directeur was. Vervolgens was hij ceo van Cymer en leidde hij vijf jaar lang de businesslijn Applicaties.

Tjarko Bouman

Bouman van NTS naar BDR

Ceo Tjarko Bouman van eerstelijnstoeleverancier NTS Group in Eindhoven wordt per 1 februari 2024 de ceo van BDR Thermea Group. In 2020 nam Bouman als ceo het roer over bij NTS en voerde sindsdien een nieuwe aangescherpte strategie in, ondersteund door aanzienlijke investeringen afkomstig van Highlands Beheer, de holding van de familie Wintermans. Met een meer eenduidige marktpositionering, een heldere technology roadmap en aanpassingen in de organisatie om meer klantgericht te kunnen opereren, is NTS erin geslaagd zich de afgelopen drie jaren een positie te verwerven in de mondiale top-3 van de semiconductor en analytische nichemarkt. Bouman vertrekt, zoals hij zelf zegt, met pijn in het hart en eerder dan voorgenomen, maar kiest desalniettemin voor een nieuwe uitdaging bij BDR Thermea (omzet van ca. €2,2 miljard in 2022, ruim 6.800 medewerkers en actief in meer dan 100 landen).

NTS Group groeide in de jaren 2020-2022 in omzet van 281 miljoen euro (2020) naar 412 miljoen euro (2022). Ook de winstgevendheid groeide in deze periode naar een EBITDA-marge van ca. 10 procent in 2022. De komende jaren zal NTS de ingezette strategie verder uitbouwen, te beginnen met de ingebruikname van twee nieuwe productielocaties in Drachten en Singapore en uitbreidingen in Eindhoven en Tsjechië in 2024. Als gevolg van een tijdelijke afnemende vraag van met name de semiconductor-industrie, verwacht NTS Group over 2023 een vergelijkbare omzet als in 2022 te realiseren.

Ed van der Sluijs, sinds begin 2018 actief als executive board member en cfo voor aandeelhouder Highlands Beheer en sinds medio 2021 als cfo van NTS Group zal op interim basis de ceo-rol van Tjarko Bouman overnemen.

 

Johan van der Kamp is onlangs gestart als cto bij Urban Mobility Systems. UMS heeft het hoofdkantoor in Oss, richt zich op de elektrificatie van zwaar materieel en groeit hard. Van der Kamp werkte eerder bij Tobroco Giant in Oisterwijk en Ebusco in Deurne.

Bij plaatbewerker WBM in het Limburgse Stramproy is Hans Besseling onlangs gestart als directeur. Diezelfde functie bekleedde hij eerder bij Kersten Group, dat stalen en aluminium onderdelen en constructies produceert. Besseling is bij WBM de opvolger van Hermen Bos.

Bij het Kenniscentrum Business Innovation van Hogeschool Rotterdam start Mirella Soyer als lector Gedrag voor Circulaire Transities. Het lectoraat is voor drie dagen in de week, waarbij Soyer onderzoek gaat doen naar de bevordering van circulair gedrag. De andere twee dagen blijft ze hoofddocent aan de Rotterdam Business School.

Link Magazine berichtte in de vorige editie over het vertrek van Bert-Jan Woertman bij Mikrocentrum. Inmiddels is zijn opvolger bekend: Edwin de Zeeuw is de nieuwe algemeen directeur bij het opleidingscentrum in Veldhoven. De Zeeuw was eerder directeur bij meerdere bedrijven, en richtte zich de afgelopen jaren als ceo en cco op start-up Ecochain Technologies.

In deze rubriek meldden we eerder ook dat Pieter Janssen stopt als ceo bij Prodrive Technologies. Zijn opvolger is Marc Uleman, die vanaf begin 2024 leiding gaat geven aan het bedrijf dat het hoofdkantoor heeft in Eindhoven en is gespecialiseerd in hightech elektronica.

Scheepsbouwer Royal IHC heeft Derk te Bokkel aangesteld als ceo. Te Bokkel werkte eerder bij onder meer Shell en Stork en is oprichter van TB&C Hybrid Technologies, dat recent werd verkocht aan het Taiwanese Delta Electronics. Bij Royal IHC is hij de opvolger van Jan-Pieter Klaver, die het bedrijf gaat verlaten.

MRF, de branchevereniging voor metaalrecyclingbedrijven, krijgt een nieuwe directeur. Lennert Vermaat geeft vanaf het nieuwe jaar leiding aan MRF, waarmee hij Hans Koning opvolgt. Koning was vanaf 2007 directeur bij de vereniging en blijft er als bestuursadviseur bij betrokken.

 

 

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics