PeelPioneers start met circulaire verwerking van schillen tot grondstoffen

0

Donderdag 29 november 2018 was de officiële opening van de eerste productielocatie van PeelPioneers in Son. De bouw van een innovatieve verwerkingslijn voor citrusschillen is op die dag afgerond, en deze is direct in bedrijf genomen door de ‘duurzame schillenboer van de 21e eeuw’: PeelPioneers.

Officiële opening van eerste productielocatie is startschot voor structurele en 100% circulaire oplossing

PeelPioneers begon in 2017 als start-up met het idee citrusschillen te verwerken tot secundaire grondstoffen. Het bedrijf is intussen doorgegroeid tot scale-up, en heeft begin 2018 een investering opgehaald. Dit geld is gebruikt voor de bouw van de verwerkingslijn.

Frits van Eerd (Jumbo) en Otto de Bont (Renewi) openen de eerste productielocatie van PeelPioneers in Son

100% circulaire oplossing voor citrusschillen PeelPioneers is het eerste bedrijf in de wereld dat de bestanddelen van citrusschillen van onder andere supermarkten tot secundaire grondstoffen verwerkt, en zo voor een structurele, 100% circulaire oplossing zorgt. In Nederland alleen al blijven ieder jaar 250 miljoen kilo citrusschillen over na het maken van vers sap. Dit zijn vooral sinaasappelschillen.

Van bestanddelen tot secundaire grondstoffen PeelPioneers zal met de verwerkingslijn dagelijks 40.000 kilo citrusschillen verwerken tot etherische oliën en citruspulp, die onder andere worden gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardige bijvoeding voor vee. Het bedrijf wil uiteindelijk alle nuttige bestanddelen uit de schillen halen en verwerken tot waardevolle grondstoffen, zoals cellulose en pectine.

Samenwerking Jumbo, Renewi en PeelPioneers Waste-to-productbedrijf Renewi heeft zich als partner aan PeelPioneers verbonden. Renewi verzorgt de logistieke kant van de 100% circulaire oplossing: de inzameling bij de klant en het transport naar de
productielocatie in Son. Retailer Jumbo is het eerste bedrijf dat overgebleven citrusschillen door Renewi laat aanleveren bij PeelPioneers. Dit gebeurt vanuit 140 Jumbofilialen.

Frits van Eerd, CEO Jumbo, zegt hierover: “Als ondernemer weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om steun te krijgen van mensen die in je geloven. Dat is de reden waarom ik heb besloten om ambitieuze ondernemers en talenten zoals PeelPioneers op weg te helpen in het realiseren van hun droom. Bij PeelPioneers komt dit ondernemerschap daarnaast samen met een duurzame oplossing voor onze sinaasappelschillen. In bijna iedere Jumbo winkel kunnen klanten zelf hun sinaasappelsap tappen. Dit vers geperste sinaasappelsap levert veel schillen op, die tot nu toe bij het restafval belandden. Met deze samenwerking krijgen de schillen nu een tweede leven als bijvoorbeeld etherische olie en citruspulp. Zo werken we samen aan een duurzamere omgeving.”

De opening van de PeelPioneers-productielocatie op 29 november werd gevierd met een bijeenkomst voor 100 gasten, waaronder de oprichters van PeelPioneers: Sytze van Stempvoort (CEO), Bas van Wieringen (CCO), Lindy Hensen (CTO) en partnerpartijen, zoals Renewi en Jumbo

Officiële opening

De opening van de PeelPioneers-productielocatie op 29 november werd gevierd met een bijeenkomst voor 100 gasten, waaronder de oprichters van PeelPioneers: Sytze van Stempvoort (CEO), Bas van Wieringen (CCO), Lindy Hensen (CTO) en partnerpartijen, zoals Renewi en Jumbo.

PeelPioneers PeelPioneers is de ‘duurzame schillenboer van de 21e eeuw’. Wij hebben een circulaire oplossing voor citrusschillen die overblijven na het maken van vers sap.

PeelPioneers is ambitieus! In 2022 willen wij dé verwerker van citrusschillen zijn in Noordwest-Europa. Om dit te realiseren starten we in november 2018 met de verwerking van 40.000 kilo schillen per dag, op onze productielocatie in Brabant. In de toekomst zorgen we echter voor meerdere productielocaties, verdeeld over Noordwest-Europa. PeelPioneers wordt gefinancieerd door de Brabantse Ontwikkel Maatschappij, Stichting Doen en ABN Amro.

In Nederland alleen al blijven ieder jaar 250 miljoen kilo schillen over. Dit zijn vooral sinaasappelschillen. PeelPioneers haalt de aanwezige bestanddelen uit de schillen, zodat deze vervolgens als grondstoffen gebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe producten. De consument kan dus zorgeloos zijn verse sap blijven drinken, want er is een lokale, 100% circulaire oplossing voor de citrusschillen die overblijven.

Link naar Peelpioneers

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics