Partnership Haermonics en Demcon werken samen aan een systeem dat vanaf 2030 10.000 levens per jaar moet gaan redden.

0

Al sinds 2016 werken Haermonics en Demcon samen aan een systeem dat vanaf 2030 10.000 levens per jaar moet gaan redden. Het gaat hier om een innovatieve spoeltechniek, waarmee voorkomen kan worden dat patiënten na een geslaagde openhartoperatie alsnog overlijden aan complicaties vanwege bloedstolsels. Het concept, bedacht door de vooraanstaande hartchirurg Dr. David Koolbergen, wordt op dit moment volop getest in diverse ziekenhuizen in Nederland. In augustus dit jaar is de laatste fase van de ontwikkeling van start gegaan, om uiteindelijk de Haermonics Pure™ als volwaardig CE gecertificeerd systeem op de markt te kunnen brengen.

“Omdat de testresultaten zo goed zijn, zijn we in augustus dit jaar al gestart met de ontwikkeling van het eindapparaat” zegt Wouter Markus, CEO van Haermonics. Een mooie aanleiding dus om het partnership tussen beide bedrijven uit de regio Eindhoven te bezegelen. “De samenwerking is in 2016 al direct van start gegaan op basis van wederzijds vertrouwen. Dat kan natuurlijk alleen wanneer je een open en eerlijke relatie hebt én goed bij elkaar past. De uitwerking van deze handdruk hebben we nu geformaliseerd.”

10.000 levens redden in 2030

Een openhartoperatie kun je vergelijken met topsport. Markus: “Het team is zo’n zes uur lang in touw. Ze werken onder hoogspanning, want als ze fouten maken kan dat iemand het leven kosten. Tijdens de postoperatieve fase kunnen zich bloedstolsels vormen, waardoor een patiënt door een ogenschijnlijk klein detail alsnog kan komen te overlijden. Ondanks dat de operatie zelf succesvol is verlopen. Wij kunnen dat voorkomen met onze Pure at Heart-technologie. Ons doel is om in 2030 10.000 levens te redden.”

De jarenlange ervaring van Dr. David Koolbergen leerde dat bij het heropenen van de borstholte alleen gereinigd hoefde te worden met warm zout water. In de meeste gevallen stopt het bloeden na de reiniging, omdat het stollingsmechanisme van het bloed weer goed gaat functioneren. Het drainagesysteem dat Haermonics ontwikkelt, verschilt niet veel van dit oorspronkelijke idee. Het systeem bestaat uit een buisje dat de pericardiale ruimte spoelt met een warme zoutoplossing. De drains zijn nog steeds hetzelfde. Ze worden vanuit de borstholte aangesloten op een opvangbak en gekoppeld aan een vacuümsysteem. Zo wordt – direct na de operatie – de patiënt continu gespoeld.

Een gedeelde verantwoordelijkheid voor maatschappelijk belang Haermonics heeft zelf engineers in dienst om de juiste specificaties aan te kunnen leveren voor de ontwikkeling én de controle op het eindproduct te houden. Ze hebben zelf de verantwoordelijkheid voor de kop en de staart. Wat daartussen zit, het ontwikkelen, engineeren en produceren, is uitbesteed aan Demcon. Markus “Demcon heeft een gedegen reputatie en is samen met ons de uitdaging aangegaan. Een project wat niet zonder risico’s is, gezien de lange ontwikkeltijd die gepaard gaat met dit soort medische apparaten. Ze maken onze verwachtingen echt waar.

Eric Tielemans, managing director van Demcon vestiging Eindhoven, is ook erg te spreken over de samenwerking. “Onze ideale opdrachtgever is iemand die weet waar ze mee bezig zijn, wat er in hun markt gebeurt en die het liefst ook nog een positieve bijdrage levert aan de maatschappij. Want onze engineers hebben niet alleen een passie voor techniek, maar daarnaast ook een intrinsieke motivatie om de wereld beter te maken.” Daarover bestaat bij dit project geen enkele twijfel.

Sneller kunnen ontwikkelen binnen het juiste ecosysteem Twee en een half jaar geleden verhuisde Haermonics van Amsterdam naar Eindhoven. Markus: “In Amsterdam zaten we in een pand met andere bedrijven waar ik, qua samenwerking, weinig aansluiting had. In Eindhoven zit een enorm technisch netwerk en maak je deel uit van het Brainport ecosysteem waarin we met elkaar samenwerken, kennis en connecties delen.”

Link magazine editie oktober 2022 | jaargang 24 thema: Afspraken maken en ze ook nakomen. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

“Met geheimen bewaren kom je er niet” vult Tielemans aan. “We gaan in de Brainport-regio bij elkaar op de koffie en denken met elkaar mee. Met een klant een open en eerlijk dialoog voeren, ook als het om minder leuke dingen gaat, is volgens mij één van de belangrijkste pijlers van een goede samenwerking.”

Haermonics is een medisch-technologisch bedrijf in de klinische fase dat bloedgerelateerde complicaties na een openhartoperatie voorkomt. Het team van Haermonics combineert discipline, creativiteit en uitgebreide testen met een benijdenswaardige hoeveelheid expertise en ervaring. Hun baanbrekende product – de Haermonics PureTM – is een zeer effectieve spoeltherapie die aantoonbaar overmatig bloedverlies en de noodzaak van dure heroperaties na een openhartoperatie voorkomt. Deze elegante oplossing geeft chirurgen meer inzicht, verbetert het herstel en de kwaliteit van leven van patiënten, terwijl de ziekenhuis- en infrastructuurkosten worden verlaagd.

Demcon (1.000 medewerkers) ontwikkelt, produceert en levert technologie en innovatieve producten. De Demcon group heeft locaties in Best, Delft, Enschede, Groningen, Maastricht, Münster (D), Tokio (Japan) en Singapore. De onderneming is ontstaan vanuit de passie van de oprichters voor het combineren van creativiteit en technische vaardigheden gericht op het oplossen van complexe vraagstukken. Deze vraagstukken zijn van technologische en maatschappelijke aard en hebben veelal direct of indirect invloed op mensen en hun leefwereld. Of het nu gaat om medische oplossingen, systemen die onze veiligheid bewaken of duurzame innovaties voor thema’s als water en energie, Demcon draagt bij – voor huidige en toekomstige generaties. Naast het ontwikkelen van technische oplossingen zet Demcon in op het stimuleren van ondernemerschap en het investeren in talent en onderwijs.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics