Overname Siemens Hengelo door VDL Groep nu helemaal rond

0

VDL Groep heeft Siemens Hengelo als 100e werkmaatschappij toegevoegd aan zijn industriële familiebedrijvengroep. De in juli aangekondigde overname is afgerond. VDL brengt de activiteiten van Siemens Hengelo onder in twee bedrijven. De meeste medewerkers komen in dienst bij VDL Energy Systems en blijven gasturbines en compressoren assembleren en onderdelen daarvan produceren die aan Siemens zullen worden toegeleverd. Andere medewerkers gaan binnen het hightech-cluster van VDL ETG Technology & Development Hengelo ontwikkelwerkzaamheden verrichten voor ASML. Meerjarige werkgaranties met zowel Siemens als ASML vormen de basis van de overname.

Met Siemens is voor het eerste jaar na de overname een transitieperiode afgesproken. Gedurende deze periode zal in eerste instantie de orderportefeuille van Siemens worden uitgeleverd. Met de assemblage van gasturbines en compressoren, waarmee gas onder hoge druk door gasleidingen wordt gepompt, breidt VDL zijn competenties in de olie- en gasindustrie verder uit. Een aantal bedrijven dat reeds deel uitmaakt van VDL Groep levert eveneens toe aan deze sectoren.

VDL Energy Systems
VDL neemt het totaal aantal van 430 voltijdsbanen over van Siemens Hengelo. VDL Energy Systems biedt werk aan 230 medewerkers en bij VDL ETG Technology & Development Hengelo zal sprake zijn van ongeveer 130 arbeidsplaatsen. “Wij hebben ons eraan gecommitteerd dat, zodra de overige medewerkers beschikbaar komen in de transitieperiode, we ons uiterste best zullen doen om nieuw werk te creëren of hen elders bij VDL onder te brengen”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep.

Vakmanschap
Willem van der Leegte: ‘Door de combinatie van vakmanschap met robotisering en automatisering laten wij zien dat de hoogwaardige maakindustrie in Nederland toekomst heeft. Deze overname past perfect in dat beeld. Het is fantastisch dat door het overnemen van de activiteiten van Siemens Hengelo zoveel hoogwaardig vakmanschap voor de maakindustrie behouden kan blijven. Met de kennis en kunde van onze nieuwe medewerkers kunnen we de samenwerking met onze vooraanstaande partners, Siemens en ASML, verder verstevigen. Met deze overname versterken wij onze engineeringscapaciteit bij VDL ETG Technology & Development naar ruim 350 medewerkers. Verder kunnen we met de competenties van onze nieuwe collega’s in Hengelo én door middel van samenwerking met andere VDL-bedrijven nieuwe productmarktcombinaties gaan ontwikkelen.’ VDL Groep wil met VDL Energy Systems ook een rol spelen in de energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen.

Werkgelegenheid
“Voor Siemens stond het behoud van werkgelegenheid altijd voorop”, benadrukt Hans Winters, CEO Siemens Nederland. “Met deze overeenkomst hebben we dit gerealiseerd. Het wederzijdse vertrouwen tussen VDL en Siemens en het voor ogen houden van het eindresultaat hebben dit mogelijk gemaakt. Nu breekt een nieuwe fase aan waarin VDL, samen met ASML en Siemens, deze overeenkomst voor alle partijen succesvol gaat vormgeven.”

Samenwerking
Peter Wennink, CEO ASML: “We zijn erg blij dat de overname door VDL nu rond is en dat een groot deel van de werkgelegenheid behouden blijft. ASML heeft een meerjarige werkgarantie afgegeven waarmee we direct een connectie krijgen met het nieuwe VDL-bedrijf in Hengelo. We kijken uit naar een goede samenwerking.”

Familiebedrijf
Een bijzondere bijkomstigheid is dat de wortels van de fabriek in Hengelo teruggaan naar 1868, en de bakermat vormen van Stork. Dit familiebedrijf heeft 150 jaar geleden aan de wieg gestaan van Twente als kennisregio waarin de maakindustrie in Oost-Nederland heeft kunnen floreren. In 2011 is het Hengelose maakbedrijf samengegaan met Siemens in Den Haag en Assen en is de onderneming onderdeel geworden van Siemens Nederland.

Nieuwe directeur
VDL Groep heeft Ivo Wessels (49) benoemd tot directeur van VDL Energy Systems. Werktuigbouwkundige Ivo Wessels, woonachtig in Hengelo, is afkomstig van VDL ETG Almelo. Daar heeft hij 20 jaar gewerkt. De afgelopen 13 jaar is Ivo Wessels bij dit hightech-bedrijf in Almelo lid geweest van het managementteam.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics