Overname 4 Plus past in ambitie Sioux om internationaal en in medtech te groeien

0

De overname door Sioux van het Duitse medische technologiebedrijf 4 Plus sluit naadloos aan bij de strategie van het Eindhovense bedrijf: groeien door te internationaliseren én in medtech een sterke positie opbouwen. Arnoud de Geus, directeur new business development – met ook mergers & acquisitions in zijn portefeuille – woont driekwart van zijn tijd in het Zuid-Duitse Neurenberg om die ambities verder vorm te geven. En ceo Hans Duisters zit al een poosje in Suzhou, kortbij Sjanghai, om een nieuwe entiteit op te zetten die de Chinese markt moet gaan bedienen. ‘We gaan nu fase vier van onze strategie in’, zegt Arnoud de Geus.


Tibor Takács,  Arnoud de Geus en
Karl Kapp

In fase 1 bouwde Sioux, opgericht in 1996, een sterke positie op als embedded-softwarebedrijf. ‘Puur op de software-as bezig, monodisciplinair.’ Om zich in fase 2, die rond 2010 werd ingezet, te ontpoppen tot een multidisciplinair bedrijf dat ook zijn mannetje staat in elektronica, mechatronica, fysica, optica en in mathware. ‘Waardoor we de architectuur-rol op ons konden nemen en klanten ons al in pril stadium van hun ontwikkelingstrajecten betrokken.’ In fase 3, die 2015 ingezet werd daar in-house assemblage/productie van producten, die Sioux voor haar klanten ontwikkelt aan toegevoegd. ‘Om de kwaliteit en kostprijs van wat je ontwerpt in de klauwen te houden, moet je verstand hebben van factoren als maakbaarheid en onderhoudbaarheid; die krijg je door het zelf te doen’, verklaart De Geus.

In fase vier, nu aan de orde, draait het om twee strategische doelen: meer toegevoegde waarde leveren in een kleiner aantal markten én internationalisering. De Geus: ‘In 2017 kwam zo’n vijftig procent van onze omzet uit de semiconductorsector, en een groot deel van die andere vijftig procent uit het analytical-domein (laboratoriumequipment, als elektronenmicroscopen, red.). Dat blijven markten waar we volop inzetten. Maar om de risico’s beter te spreiden is het zaak minder afhankelijk zijn van die semicon. Daarom richten we ons ook op andere markten die groeien – en waar we, omdat ze goed bij ons passen, toegevoegde waarde kunnen leveren: automotive en medical devices.
Voor die medtech gaat Sioux een business development organisatie optuigen, verklapt hij. ‘Zodat we diepgaande, markt-specifieke kennis in huis hebben en met klanten en prospects kunnen sparren over de voor hen beste oplossing. Een market oriented solution provider zijn, daar gaan we naartoe. We zitten in een hele interessante fase, ook omdat we ondertussen de schaalgrootte hebben – Sioux heeft meer dan 700 engineers op de pay-roll, red. – die ons interessant maakt voor grote partijen – en dus voor heel uitdagende projecten.’

Door de overname van 4 Plus nestelt Sioux zich in de in Zuid-Duitsland heel grote medical devices sector. Dat bedrijf (vijftig medewerkers) ontwikkelt complexe medische apparaten, embedded systemen en pc-applicaties. Naast in hardware- en softwareontwikkeling is 4 Plus sterk in softwaretests/testautomatisering, Grote bedrijven zoals
Siemens Healtineers, Alcon WaveLight, Dürr Dental, GME, Thermo Fisher en andere grote en middelgrote bedrijven behoren tot de klantenkring.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics