Oplossen waterschaarste vergt AI en datatransparantie

0

Industrieën over de hele wereld gebruiken water voor het fabriceren, verwerken, wassen, verdunnen, irrigeren, koelen en transporteren van producten.  Zo wordt water in grote hoeveelheden gebruikt in onder meer mijnen, smelterijen, olieraffinaderijen, chemische productie en voedselverwerkingsfabrieken. Maar ook de kledingindustrie verbruikt ongeveer 79 miljard kubieke meter water per jaar – genoeg om 32 miljoen Olympische zwembaden te vullen. Dit cijfer stijgt naar verwachting tegen 2030 met 50%.

De grote vraag naar water en het afnemende aanbod bedreigen de kwaliteit, vervuiling,  klimaatverandering, verstedelijking, verouderende infrastructuur en de stijgende energiekosten. Naast veranderende regelgevingen worden water- en afvalwaterbedrijven geconfronteerd met uitdagingen als waterlekkage en een hoog energieverbruik. Alleen al in Nederland verbruiken gemeentelijke afvalzuiveringsinstallaties naar schatting meer dan 780.000 megawattuur elektriciteit per jaar, wat neerkomt op ongeveer 1,5 miljard euro aan jaarlijkse elektriciteitskosten.

Zelfs met deze uitdagingen wordt het steeds duidelijker dat digitale transformatie in waterverwerking en -levering kan helpen om het energieverbruik te verlagen, de duurzaamheid te verhogen en minder afval te produceren.

Waterduurzaamheidsstrategie steunt op infrastructuur die datatransparantie mogelijk maakt

Duurzaamheid begint met de mogelijkheid om prestatiegegevens te onttrekken aan de fysieke infrastructuur die de kernactiviteiten ondersteunt. In de water- en afvalwatersector betekent dat transparantie van het waterverwerkings- en distributienetwerk en traceerbaarheid van de wateractiva op hun weg door de gemeentelijke systemen. Om transparantie te bereiken, moet kernapparatuur zoals motoren, aandrijvingen en pompen worden uitgerust met sensoren om de nodige data te verzamelen. Vervolgens kunnen cloud-gebaseerde softwaretools verbinding maken met datasilo’s uit verschillende bronnen en die data consolideren en combineren met oude data.

Aangezien data tussen organisaties wordt gedeeld, kunnen bepaalde tools ervoor zorgen dat alleen de noodzakelijke en niet-vertrouwelijke data worden gedeeld die nodig zijn om nauwkeurige beslissingen te nemen in een veilige omgeving. Zodra er toegang is tot nuttige data, kunnen machine learning-oplossingen worden ingezet om trends binnen deze brede dataverzameling te ontdekken. Op deze manier is het mogelijk snellere en duurzamere beslissingen te nemen met betrekking tot de watervoorraden tijdens het proces van recycling, zuivering, transport en – uiteindelijk – consumptie.

blank

Link magazine editie juni 2022 | jaargang 24 thema: Hoe slaan we de brug tussen de software- en de hardware-engineers? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Het grootste potentieel voor het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen ligt in het trainen en ontwikkelen van intelligente algoritmen (AI), om in real-time duurzaamheidsbeslissingen te nemen, waarbij de vele datapunten worden geïntegreerd die mensen zelf onmogelijk snel genoeg kunnen verwerken om tot autonome besluitvorming te komen.

Een ecosysteem van partners is de sleutel tot succes

Bij Schneider Electric is duurzaamheid al lang een kernpijler van de bedrijfsstrategie. Bovendien zijn we recent nog door Corporate Knights verkozen tot een van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Wij schrijven veel van dit succes toe aan het digitaliseren van activiteiten. 73% van Schneider’s investeringen zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwere en nog duurzamere oplossingen. Veel van onze industriële klanten vroegen ons om expertises te delen om hen te helpen bij zowel de digitale transformatie als de duurzaamheidsuitdagingen.

Het behouden van hulpbronnen en tegelijkertijd winstgevend zijn, is balanceren.  Geen enkel bedrijf kan dit alleen. Partnerschappen en strategische allianties zijn cruciale succesfactoren als het gaat om het bereiken van doelen voor bedrijfstransformatie. Daarom werken we  bij het aanbieden van oplossingen aan water- en afvalwaterbedrijven over de hele wereld vaak samen met een netwerk aan lokale system integrators die getraind en gekwalificeerd zijn. Daarnaast werken we samen met grote technologiebedrijven, zoals Microsoft, die onze passie voor duurzame bedrijfsvoering delen en onze cloudgebaseerde digitaliseringsoplossingen ondersteunen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics