Oplaadtegel e-bikes van Tiler goed voor UNIIQ-investering van kwart miljoen

0

Sinds twee jaar is de e-bike de meest verkochte fiets van Nederland, maar een duurzame en gebruiksvriendelijke laadinfrastructuur ontbreekt nog. Het Delftse bedrijf Tiler ontwikkelde een innovatieve oplaadtegel waarmee e-bikes en andere lichte elektronische voertuigen zoals e-cargobikes en e-steps draadloos worden opgeladen. Voor de opschaling en doorontwikkeling van de oplaadtegel ontvangt Tiler van investeringsfonds UNIIQ een investering van € 250.000. Dat maakte Jolanda Jansen, directeur van pilotklant Rotterdam Ahoy, bekend in een videoboodschap.

Olivier Coops

De oplaadtegel werkt via inductie en ligt net als een stoeptegel in de grond. Het opladen begint automatisch wanneer een fiets met compatibele standaard op de tegel wordt geplaatst. Een bijbehorend softwareplatform voor fleet management maakt het in de toekomst mogelijk om beschikbaarheid en oplaadstatus te bekijken, te reserveren en te betalen. Ook faciliteert het platform de koppeling met klantsystemen, het gebruik van een Tiler-app en GPS cloudlock voor extra beveiliging. Met de oplaadtegel wil Tiler draadloos opladen en groene mobiliteit verder stimuleren.

Gebruiksvriendelijk, duurzaam en betaalbaar
Het innovatieve systeem, met opvallend lage aanschaf- en onderhoudskosten, heeft veel voordelen ten opzichte van bestaande alternatieven. Dockingstations en e-bike-laadpalen zijn een stuk duurder, vatbaarder voor vandalisme en nemen meer ruimte in op straat. Ook aan het opladen via een stopcontact kleven nadelen. Zo heeft elk merk zijn eigen adapter, die bovendien gevoelig is voor kabelbreuken en corrosie. Vanwege ontploffingsgevaar verbieden steeds meer bedrijven het binnen opladen van fietsaccu’s. Ze zoeken daarom een duurzame, gebruiksvriendelijke en betaalbare laadinfrastructuur voor de snel groeiende vloot van e-bikes. De Tiler-tegel biedt hiervoor uitkomst.

Christiaan van Nispen

Zakelijke markt
Tiler werd in oktober 2019 opgericht, toen nog onder de naam Fesla Charge, door Christiaan van Nispen en Olivier Coops. Beide ondernemers zijn ervaren in het oprichten en kickstarten van startups. De spin-off van de TU Delft zet de investering in om talentvol personeel te werven, te investeren in R&D en op te schalen naar de eerste productiebatch. In eerste instantie richt Tiler zich op de zakelijke markt: bedrijven en organisaties die hun werknemers stimuleren om meer te gaan fietsen. Naar verwachting neemt het aantal bedrijven met een e-bikeleaseplan toe dankzij een dit jaar nieuw ingevoerde fiscale maatregel.

Na een succesvolle test van het prototype installeert Tiler op korte termijn de eerste oplaadtegel bij pilotklant Rotterdam Ahoy. In de zomer wordt de productie van de tegels opgestart en in september 2020 zal de eerste batch op de markt verkrijgbaar zijn.

Geen laadpaal nodig

CEO Christiaan van Nispen: ‘De huidige wildgroei aan licht elektrisch voertuigen voor corporate fleets kan alleen maar slagen met een bijbehorende laadinfrastructuur. Het gedoe van een adapter met draad, de installatie van een grove laadpaalinfrastructuur of duur onderhoud door corrosie zijn verleden tijd met de Tiler-tegel. We gaan een fantastisch team opbouwen voor het commercialiseren van onze oplossingen en die via partnerships en pilotklanten naar de markt brengen. Dit was niet mogelijk geweest zonder de financiering van UNIIQ.’

Hans Dreijklufft

Hans Dreijklufft, UNIIQ-fondsmanager bij InnovationQuarter: ‘Tiler is een spin-off van de TU Delft en richt zich op de grote groei in elektrische mobiliteit. Tiler’s slimme oplaadtegel met standaard gaat een belangrijke rol spelen in het opladen van e-bikes. Dat Rotterdam Ahoy pilotpartner is van Tiler benadrukt de ambities van Ahoy op dit vlak en is een sterke validatie voor het bedrijf. UNIIQ ondersteunt de ondernemers van Tiler dan ook graag om hun product versneld naar de markt te brengen.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics