Opening Project Office Fieldlab CAMPIONE: bescheiden plek, grootse ambities.

0

CAMPIONE 2Op 24 juni is een eerste fysieke locatie van het project Fieldlab CAMPIONE geopend op de campus van de Tilburg University: het Project Office Fieldlab CAMPIONE. Gezamenlijk  onthulden Emile Aarts, Rector Magnificus, Erik de Ridder, wethouder gemeente Tilburg, Henk Akkermans, directeur WCM en hoogleraar en Maarten Dullaert, FujiFILM en projectpartner, het grote bord boven de deur. De gezamenlijke opening staat symbool voor de aanpak binnen het project: op basis van samenwerking en open innovatie tussen verschillende organisaties ( industrie, overheid en onderwijs), wordt gewerkt aan de ambitieuze doelstelling om onderhoud in de procesindustrie 100% voorspelbaar te maken.

Het geopende Project Office is gefinancierd door het project Fieldlab CAMPIONE, Midpoint Brabant en Tilburg University. Een aantal onderzoekers gaat de ruimte gebruiken voor onderzoek gerelateerd aan slim onderhoud en digitalisering van de industrie, het zo geheten “Smart Industry”. Zij doen dit onder andere vanuit de research & development voorloper van het fieldlab: project CAMPI (klik hier voor meer informatie daarover). Daarnaast staat het de projectpartners van het Fieldlab CAMPIONE vrij om de ruimte te gebruiken voor vergaderingen, presentaties, creatieve sessies en andere meetings om de resultaten die binnen het fieldlab geboekt worden te delen.

Understanding society

Het geopende Project Office op de universiteitscampus legt een belangrijke verbinding tussen het project Fieldlab CAMPIONE en de wetenschappelijke wereld. Akkermans daarover:henk akkerman “Het is dan misschien een bescheiden ruimte, maar wel één met grootse ambities. Om te beginnen zitten we naast het 3d Print Lab. Een stukje verder op de campus zit het Daf Technology Lab, ook partner in Fieldlab CAMPIONE. De universiteit is daarnaast samen met de Technische Universiteit van Eindhoven initiatiefnemer van het Data Science Center. En dat is allemaal niet toevallig. Het is bijzonder dat de universiteit, let wel: geen technische universiteit, investeert in dit soort projecten. Uiteraard hebben technologische ontwikkelingen veel invloed op de samenleving. Maar de maatschappelijke winst zit hem vaak in de sociale innovaties die zorgen dat die technologische ontwikkelingen ook echt gebruikt worden. En daarvoor is ‘Understanding Society’, het motto van deze universiteit, dan ook hard nodig.”

Centraal fieldlab

Na de zomer zal het centrale fieldlab van Fieldlab CAMPIONE geopend worden in het Gate2 gebouw op het Aeroparc in Gilze en Rijen. Hart van dit centrale fieldlab zal een “control room” zijn waar gegevens van een testinstallatie binnenkomen. Via sensor- en andere meettechnieken wordt data verzameld over de actuele status van de testinstallatie. Deze data wordt opgeslagen en getoond in de control room. Softwarebedrijven kunnen door deze mogelijkheid testen doen met datavoorspellingsmodellen. Ook komt er een incubator ruimte waar initiatieven gelinkt aan het Fieldlab CAMPIONE ontwikkeld kunnen worden. De fysieke ruimte zal daarnaast bestaan uit meerdere werkplekken en een vergaderruimte.

CAMPIONEPartners

Het CAMPIONE consortium is gevormd door World Class Maintenance (onderhoud van wereldklasse realiseren door innovatieprojecten & onderwijs in smart maintenance) in samenwerking met KEC (adviesbureau) en Midpoint Brabant (regionaal economisch samenwerkingsprogramma Midden Brabant). Het programma past binnen de strategische agenda van de Strategic Board Delta Region (Zuid-West Nederland en delen van Vlaanderen) en in het Smart Industry programma van het ministerie van Economische Zaken.

De overige projectdeelnemers zijn: Actemium, Delta, DOW Benelux, Ericsson Telecommunicatie, FUJIFILM, Sitech, Asset Health Dynamics, BlueTea, Inteliments, Mainnovation, Oliveira, Prezent, Interman, Mobile Shutdown Systems, Samure, Metatronics, IMS International. De onderwijs- en kennisinstellingen: NLR, ROC Tilburg, Tilburg University, TU Eindhoven, Hogeschool Zeeland, Avans Hogeschool en het Kennis- en Innovatiecentrum KI. Daarnaast zijn Sabic, Tata Steel, IFF, Rijksuniversiteit Groningen, TNO, het Duitse Frauenhofer instituut, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en de Strategic Board Delta Region partners die zonder subsidie deelnemen in het project.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.