Opening Googles Datacenter opsteker voor Groningse werkgelegenheid

0

Investeren in ICT en internet is zeer rendabel, wist minister Kamp bij de opening van Googles datacenter in de Eemshaven: 5 procent van de investeringen zorgt voor 20 procent van de groei.

AUCKLAND - AUG 10 2014:Hand holds Magnifying glass against Google homepage.620 million users visit www.google.com daily, almost all the people who use the Internet every day.

Met andere woorden: Google in de Eemshaven is een schot in de roos. Ook al omdat Google flink bijdraagt aan de economische profilering van Noord-Nederland, vindt Kamp, want met Google en IBM heeft het Noorden een goede uitgangspositie naar de toekomst als het om ICT en online gaat.

Minister Kamp opende het datacenter in eendrachtige samenwerking met Ben Woldring (internet-ondernemer uit Usquert), Joe Kava (vice-president Google, verantwoordelijk voor datacenters) en Jan van basisschool Abt Emo uit Westeremden en Suzanne van obs De Zandplaat uit ’t Zandt. Het laatste duo had vlak daarvoor robots gebouwd van meccano, die ze via apps allerlei bewegingen hadden aangeleerd.Joe Kava had even eerder verteld dat Google in 2017 de doelstelling zal halen om volledig op duurzame energie te draaien. Het Google-datacenter in de Eemshaven draait ook volledig op hernieuwbare energie. Samen met andere centers koopt Google wereldwijd 2,6 gigawatt hernieuwbare energie in en is daarmee ’s werelds grootse afnemer van die energie.Google maal Groningen

Ben Woldring dook in zijn toespraak nog even de historie in. In 1985, Woldrings geboortejaar, had Steve Jobs (oprichter Apple) voorspeld dat we in de toekomst pc’s zouden hebben die via nationale netwerken verbonden zouden zijn. Dan bieden de ontwikkelingen in de Eemshaven een heel ander perspectief. En net als anderen zag Woldring Google als toegevoegde waarde. Hij sprak zelfs van G-kwadraat, ofwel Google maal Groningen, een vermeerderingsfactor om rekening mee te houden.

De Google-datacenters draaien op de diensten van Gmail, Google+, Google Maps en Youtube: duizenden mails per seconde, tienduizenden verzoeken per seconde op Google Search en 400 uur video per minuut.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics