Opening Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB)

0

Op 13 september opent staatssecretaris Mona Keijzer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB). Het CWB is gevestigd op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. In het centrum werken bedrijven uit de hightech industrie samen om weerbaarder te zijn tegen cyberaanvallen. Er is mogelijkheid voor bedrijven uit deze sector om zich aan te sluiten bij het CWB waarbij ze ook kunnen profiteren van elkaars ervaringen en oplossingen om zo beter weerbaar te worden tegen digitale spionage en sabotage. Bij de start zijn tweeëntwintig bedrijven aangesloten. Dat aantal loopt eind dit jaar op tot vijftig om in 2020 door te groeien naar ruim honderdvijftig. Er wordt onderling dreigingsinformatie gedeeld en het CWB is aangesloten op het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, alsmede op het Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De hightech sector is de eerste niet-vitale sector in Nederland die dit soort gesloten informatie mag ontvangen en verwerken via het CWB. De ondersteuning vanuit beide ministeries is hierbij van grote waarde.

Wim van der Leegte, voorzitter van de Eindhovense Fabrikanten Kring. Foto Bart Overbeeke

Blauwdruk
Het CWB is één van de projecten binnen de Brainport Nationale Actieagenda. Na haar openingstoespraak lanceert de staatssecretaris samen met Wim van der Leegte, voorzitter van de Eindhovense Fabrikanten Kring (EFK) van waaruit het idee van het CWB is ontstaan, het IT platform waarop de informatiedeling gaat plaatsvinden. Ook zal tijdens de opening worden gesproken over de impact van het centrum op de hightech industrie in Nederland. Uiteindelijk kan dit centrum als blauwdruk fungeren voor andere sectoren.

Het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport is ontwikkeld door Brainport Development (door Sandra Konings en Robert Jan Marringa) en is (financieel) mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant, het stimuleringsfonds van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), het Ministerie van EZK, Brainport Industries en BDO Accountants & Adviseurs en is ontstaan uit de Eindhoven Cyber Security Group (ECSG). Het CWB staat vanaf 1 september onder leiding van Alexis Barron.

Op 26 september is er een zogeheten cross border event waarbij vertegenwoordigers van de Nederlandse hightech industrie kunnen confereren met een delegatie van tien Duitse ondernemingen en organisaties op de Brainport Industrie Campus. . Keynote “Secure industry through cybersecurity” Prof. Dr. Dr.h.c. Michael Backes, Founding director und CEO of the CISPA Helmholtz Center for Information Security. Aanmelden

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics