Oost NL investeert in het innovatieprogramma van Demcon

0

Een robot die de naald via de huid op precies de juiste plek inbrengt of onbemande systemen voor veiliger inspectiewerk. Twee voorbeelden uit het innovatieprogramma van Demcon. Door een financiering van Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland, kan Demcon dat innovatieprogramma versnellen. Zo komen bijvoorbeeld hoogwaardige medische apparaten eerder op de markt. Naar verwachting leidt het programma tot een directe groei met circa 14 banen. Directeur Dennis Schipper van Demcon: ‘Al jaren werken we intensief samen met Oost NL bij het opzetten van samenwerkingsverbanden met andere (regionale) ondernemingen en internationale Europese projecten. Met de recente lening van Oost NL kunnen we ons innovatieprogramma verder vormgeven. Die innovaties die uit het programma komen, leiden tot interessante nieuwe, zinvolle technologieën voor maatschappelijk vraagstukken. Zo kunnen we ons onderscheiden en de concurrentie blijven aangaan.’

Oost NL verstrekt een lening vanuit haar participatiefonds. ‘We zijn trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan de groei van Demcon. Juist doordat dit soort bedrijven investeren in innovatie, werken we toe naar technische oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. Dat is een visie waarin Oost NL en Demcon elkaar kunnen vinden. Daarnaast is het voor de regio goed dat een bedrijf als Demcon zich nog steviger nestelt in het ecosysteem’, zegt Pieter Rhemrev, businessunit manager Capital bij Oost NL.

Als hoogtechnologisch ontwikkelaar levert Demcon wereldwijd innovatieve technologische oplossingen, producten en systemen. Voor grote en kleine opdrachtgevers verzorgt het bedrijf het complete traject – van het definiëren van een idee tot het afleveren van een marktklaar product. Het van orgine Enschedese bedrijf verlegt zijn technologische en geografische grenzen en zoekt continu naar nieuwe uitdagingen. Deze innovaties die bijdragen aan een betere zorg, veiliger werken en een innovatieve samenleving, leggen ze vast in een programma.

Een van de voorbeelden in het innovatieprogramma is een robot voor naaldplaatsing. Daarmee kunnen medici veel nauwkeuriger prikken. Dat is niet alleen prettig voor patiënten: het draagt ook bij aan lagere zorgkosten. Een andere lijn waar Demcon op inzet, zijn ‘unmanned systems’. Door de ontwikkeling van autonome besturing, hoeven gevaarlijke taken niet meer door mensen uitgevoerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan inspectiewerkzaamheden. Zo is Demcon betrokken bij de ontwikkeling van een robot die waterleidingen en rioleringen kan inspecteren. Voorzien van sensoren kunnen die robots zich autonoom door de leidingen voortbewegen.

Onder Dutch United Instruments ontwikkelt Demcon meetinstrumenten voor asferische optiek. Elke asferische lens heeft het effect van meerdere sferische lenzen, zodat er een hogere beeldkwaliteit kan worden bereikt met minder lenzen. Dit resulteert in compactere optische systemen: kleiner, lichter en met minder elementen. Voorbeelden hiervan zijn: cameralenzen, projectielenzen, beam shaping voor led-verlichting en augmented reality displays, virtual reality displays en de Large Astronomical Telescope.

Demcon is uitgegroeid tot één van de grootste onafhankelijke technologieleveranciers van Nederland met als focusgebieden hightech systems en hoogwaardige medische apparatuur. Demcon is niet alleen als werkgever van groot belang voor de regio, maar maakt ook deel uit van het regionale Twentse ecosysteem. Door als incubator op te treden en onderdak te bieden aan diverse innovatie start-ups. De start-ups profiteren door directe aanwezigheid binnen het gebouw van Demcon van de aanwezige kennis en ervaring. Demcon heeft de hoofdvestiging in Enschede en inmiddels ook nevenvestigingen in Best, Groningen, Delft en Münster. Demcon Groep telt 600 medewerkers.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics